Herečka Sophie Lorenová slaví 80. narozeniny

Jedné z nejpřitažlivějších světových hereček, šarmantní Sophii Lorenové, je dnes 80 let. Stala se hvězdou filmů Horalka, Manželství po italsku nebo Pret-a-porter.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sophie Lorenová

Sophie Lorenová | Zdroj: Reuters

„Nikdy jsem nechodila do žádné herecké školy. Musíte prostě poslouchat své srdce, dělat to, co chcete, co vám sedí, dotýká se vás a baví vás to. Není to vždycky snadné, ale když jste dostatečně tvrdohlaví a dáváte do své práce všechno, může se stát, že uspějete,“ mluví o receptu na úspěch Sophie Lorenová.

Herečkou chtěla být už od dětství. Z hubené holčičky s výraznými rysy v obličeji vyrostla půvabná a talentovaná dívka, která šla za svým snem. Snažila se prosadit i v soutěžích krásy. Právě tam si mladé Sophie všimnul její budoucí manžel, producent Carlo Ponti. A pomohl ji prosadit se ve světě italského filmu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O životě herečky Sophie Lorenové natáčela redaktorka Tea Parkanová

Za hlavní ženskou roli ve válečném dramatu Horalka natočeného podle předlohy Alberta Moravii získala Sophia Lorenová v roce 1960 svého prvního Oscara.

„V Horalce je vynikající. Je to 60. rok, kdy Sophii bylo teprve 26 let a začínala hrát své dramatické role. Je to zřejmě role, která jí velmi dobře sedí, protože sama pochází z obyčejné rodiny, hrát prostou ženu s přirozeným etosem jí sedí,“ říká o hereckém výkonu filmová publicistka Eva Zaoralová.

Za svou dlouhou kariéru získala Sophie Lorenová desítky dalších filmových ocenění, včetně Oscara za celoživotní přínos světové kinematografii. A natočila celou řadu filmů - v italské i americké produkci.

Sophie Lorenová má svoji hvězdu v Hollywoodu. Snímek z roku 1994 | Foto: Reuters

„Že se uplatnila v USA, to byla souhra různých okolností, hlavně že byla provdaná za nejčinnějšího italského producenta – Carla Pontiho. Samozřejmě, že tak krásnou, pracovitou a aktivní herečku s její pověstí nemohli nechat ladem ani američtí producenti,“ dodává Zaoralová, podle které se Sophii Lorenové daří udržet v postavení symbolu světové kinematografie.

Kromě toho je stále vnímána jako krásná žena. V roce 2007, ve svých 72 letech, nafotila s velkým úspěchem sérii uměleckých aktů pro luxusní kalendář italské společnosti Pirelli. Svůj mladistvý vzhled prý zdědila po mamince. Kromě toho pravidelně cvičí a nedá dopustit na olivový olej.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme