Hlavní cenu Berlinale získal maďarský film O těle a duši. Koprodukční Pátá loď zaujala dětskou porotu

Zlatého medvěda za nejlepší film 67. ročníku festivalu Berlinale získal maďarský snímek O těle a duši režisérky Ildikó Enyediové. Rozhodla o tom mezinárodní porota v čele s nizozemským režisérem Paulem Verhoevenem. Český snímek Masaryk propadl, dařilo se ale českým koprodukcím.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ředitel festivalu Berlinale s režisérkou snímku O těle a duši Ildikó Enyediovou

Ředitel festivalu Berlinale s režisérkou snímku O těle a duši Ildikó Enyediovou | Zdroj: Reuters

Film O těle a duši vypráví o dvou zaměstnancích jatek v Budapešti a zachycuje překvapivý zrod lidských citů v kulisách smrti zvířat. Jak upozornila agentura DPA, Maďarsko naposledy získalo Zlatého medvěda v roce 1975.

Polsko-česko-německý film polské režisérky Agnieszky Hollandové s názvem Přes kosti mrtvých si odnesl cenu Alfreda Bauera pro snímek, který otevírá nové perspektivy ve filmovém umění. Film má i českou účast, jednu z vedlejších rolí totiž ztvárňuje Miroslav Krobot. Film se české premiéry dočká v březnu na Febiofestu.

Stříbrného medvěda za nejlepší režii obdržel Fin Aki Kaurismäki za film Druhá strana naděje, který vypráví o sbližování syrského uprchlíka a majitele restaurace v Helsinkách.

Masaryk na Berlinale nezaujal. Katastrofální scénář, nevkusný sex a upozaděná historie, píší kritici

Číst článek

Úspěch slavil u dětské poroty i slovensko-česko-maďarský snímek Pátá loď. Rodinné drama režisérky Ivety Grófové obdrželo Křišťálového medvěda pro nejlepší film v soutěžní sekci Generation Kplus.

„Vybrali jsme film, který je kreativní a autentický. Je o dvou dětech, které stvořily svůj vlastní malý svět a pravidla. Příběh filmu je podle nás velmi dojemný a také herci byli velmi uvěřitelní,“ uvedla porota.

Pátá loď vznikla na motivy stejnojmenného románu Moniky Kompaníkové. Je příběhem netradiční dětské rodiny inspirovaným skutečnou událostí. Malá Jarka má mámu, která nechce být matkou. Hledá lásku a nachází ji náhodou, když za zvláštních okolností vezme dvě batolata do opuštěné zahradní chatky.

Mezinárodní porota vybírala v hlavní soutěži z celkem 18 světových premiér. Na večeru zazněla i gratulace režiséru Miloši Formanovi k jeho 85. narozeninám.

ČTK, Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme