Hraný seriál Batman měl premiéru před 50 lety, ironii a humor si oblíbily tisíce fanoušků

Přesně před padesáti lety viděli televizní diváci pilotní díl nového seriálu Batman. Nakonec měl celkem 120 epizod a hlavnímu hrdinovi pomáhal při ochraně Gotham City i společník Robin. Nešlo sice o první pokus dostat oblíbené komiksové příběhy na televizní obrazovky, svým provedením si ale seriál získal tisíce fanoušků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z filmu Tima Burtona Batman

Z filmu Tima Burtona Batman | Foto: Warner Bros.

Seriál televize ABC se stal prakticky přes noc hitem. Americké publikum nebylo navyklé na tak pestrobarevnou a divokou podívanou, jakou nový Batman nabízel.

Pokus přiblížit komiksové příběhy co největšímu publiku byl úspěšný hlavně proto, že se tvůrci seriálu rozhodli pro zpracování se spoustou ironie a humoru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před 50 lety měl premiéru hraný seriál Batman, ironii a humor si oblíbily tisíce fanoušků. Výročí připomněla redaktorka Marie Machytková

„Byli jsme ještě šílenější než samotný komiks. Museli jsme dělat, jako že všechny ty bizarnosti bereme smrtelně vážně. Proto to bylo tak zábavné,“ popsal v roce 2006 představitel Batmana Adam West.

Seriál byl kromě nadsázky plný jednoduchých morálních poučení. Diváci se tak od hlavních hrdinů Batmana a Robina dozvídali, že zločin patří mezi nejhorší zlozvyky, nebo že je potřeba jíst zeleninu. Děti byly nadšené z akčních scén a dospělé bavila absurdita některých situací.

První příběh Batmana vyšel ve 27. čísle amerického měsíčníku Detective Comics v květnu 1939 a jmenoval se „Případ chemického syndikátu". Legendárního superhrdinu vymysleli spisovatel Bill Finger a kreslíř Bob Kane. V masce netopýřího muže se skrývá miliardář Bruce Wayne, který bojuje proti zločinu v Gotham City.

O úspěchu seriálu ale zpočátku vedení televizní stanice ABC pochybovalo. Promítání pro testovací publikum totiž nedopadlo vůbec dobře.

„Zkouška měla nejhorší výsledky, jaké jsme kdy u seriálu viděli. Kdyby televize už dávno neměla odkoupená práva, Batman by se na obrazovky nikdy nedostal,“ uvedl kdysi pro pořad Biography producent William Dozier.

ABC proto kvůli špatnému hodnocení zahájila velkou mediální kampaň, pilotní díl si tak 12. ledna 1966 pustilo nečekané množství diváků. Velká část z nich pak zůstala Batmanovi věrná až do poslední 120. epizody v roce 1968. Podle seriálu navíc vznikl i stejnojmenný celovečerní film, ve kterém si hlavní hrdiny opět zahráli Adam West a Burt Ward.

Marie Machytková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme