Hrdinský čin i tragédie. Film Anthropoid měl britskou premiéru v Londýně

V Londýně si odbyl britskou premiéru koprodukční film Anthropoid o atentátu na Reinharda Heydricha. Právě v britské metropoli dostali před 75 lety českoslovenští výsadkáři rozkaz zastupujícího říšského protektora zabít.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jamie Dornan s Aňou Geislerovou na MFF ve Varech. Hvězda Padesáti odstínů šedi představí chystaný film Anthropoid, ve kterém si zahraje parašutistu Kubiše

Jamie Dornan s Aňou Geislerovou na MFF ve Varech. Hvězda Padesáti odstínů šedi představí chystaný film Anthropoid, ve kterém si zahraje parašutistu Kubiše | Foto: Veronika Hlaváčová

„Mám pocit, že celé natáčení bylo ovlivněno tím tématem a všichni z toho byli nadšení,“ říká Anna Geislerová, filmová přítelkyně jednoho z atentátníků, Jozefa Gabčíka. Té se obecně líbil přístup Britů k celému projektu.

„Myslím, že Britové to vidí ještě čistěji než my. Vidí to jako čistý příběh, vidí tu zkratku, že to byli hrdinové a že provedli něco, co nikdo v Evropě nedokázal,“ dodává herečka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na londýnské premiéře filmu Anthropoid o atentátu na Reinharda Heydrich natáčel zpravodaj ČRo Jiří Hošek

Fotografové a fanynky byli u červeného koberce vedle londýnského BFI Southbank nadšení hlavně z přítomnosti Jamieho Dornana, filmového Christiana Greye z Padesáti odstínů šedi. Ten si v Anthropoidu zahrál Jana Kubiše.

„Ten příběh zná jen málo lidí, tedy pokud se nejedná o studenty historie nebo o Čechy. Já tedy rozhodně tu story neznal. Přitom je to něco tak podmanivého, když si uvědomíte, jakou roli odstranění Heydricha hrálo v druhé světové válce," připomíná Jamie Dornan.

„Jedinec vlastně nemůže pochopit, co se tehdy parašutistům honilo hlavou. Strávili jsme ale hodně času přípravou, jak správně držet samopal, jak dopadnout na padáku a podobně. To, že se točilo v Praze a 95 procent štábu tvořili Češi, udělalo ten film i nás samotné ještě autentičtější, stejně jako moje filmová partnerka Anna Geislerová," řekl Českému rozhlasu při britské premiéře Antropoidu irský představitel Jozefa Gabčíka, Cillian Murphy.

I on přiznal, že příběh kolem atentátu na Heydricha předtím neznal a že doufá, že zhlédnutí filmu třeba některé diváky vyprovokuje k tomu, aby si k tématu i něco přečetli.

Podle vlastního, mimochodem mnohokrát přepisovaného scénáře, snímek natočil britský režisér Sean Ellis. Dlouhá léta nosil příběh v hlavě a chtěl ho veřejnosti zprostředkovat.

„Nemůžu tvrdit, že jsme se nedopustili historických chyb. Ale jako tvůrce si jste vědom toho, když reflektujete historické události, nebo když překročíte pomyslnou čáru. A tu historickou stopu opustíte. Změnili jsme pár věcí hlavně proto, aby lidé lépe pochopili, co se dělo za války v téhle části světa. U klíčových událostí jsme ale snažili, aby jejich vykreslení bylo co možná nejpřesnější," říká Ellis.

Závěr filmu provázelo v sále hrobové ticho

Naplněný sál londýnského kina se ponořil do hrobového ticha v závěrečné čtvrtině filmu při mučení českých vlastenců a při skvělém zachycení dobývání kostela Cyrila a Metoděje, kde se hrdinně bránili českoslovenští parašutisté.

„Ti parašutisté byli trénovaní tady. Vlastně se divím, že tady nejsou nějací vojáci, paragáni. Ještě těch lidí pár je. Kdyby se alespoň o nich mluvilo,“ poznamenala Anna Geislerová. Jak Českému rozhlasu řekla, celé natáčení se jí dotklo tak silně, že v neděli na počest československých parašutistů skočí padákem.

Atentát na Heydricha | Foto: Michal Jindra

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme