Je příliš zaměřený na ženy. Film Rtěnka pod mojí burkou v Indii úřady zakázaly

Rtěnka pod mojí burkou, takový je název indického filmu, který vzbuzuje velké vášně v druhé nejlidnatější zemi světa. V Tokiu, Glasgowě nebo Káhiře, snímek slavil úspěch na filmových festivalech. V Indii ho ale úřady zakázaly. Je prý příliš zaměřený na ženský svět.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Film Rtěnka pod burkou indické úřady zakázaly

Film Rtěnka pod burkou indické úřady zakázaly | Foto: Youtube .com

Film vypráví příběh čtyř muslimských žen z malého indického města. Žijí své životy spoutané rodinou, tradicemi a prudérní morálkou. Proto se snaží utrhnout si alespoň kousek osobní svobody. Často jen ve vlastní fantazii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Indické úřady zakázaly film Rtěnka pod mojí burkou. Více si poslechněte v reportáži Jaromíra Marka.

Indický úřad, který schvaluje filmy před uvedením do kin, ale rozhodnul, že snímek není pro indické publikum vhodný. Film, který získal po světě mnohá ocenění, se tak do indických kin nedostane.

Rozhodnutí vzbuzuje mnohé kontroverze a obhájci i kritici filmu se utkávají v televizních debatách. Podle šéfa schvalovací komise Pahalaja Nihalaniho je film příliš zaměřen na ženy, obsahuje vulgární slova a obscénní situace, byť se odehrávají jen ve fantazii hrdinek.

Podle režisérky filmu Alankrity Shrivastavy jde ale o něco jiného. Film podle ní boří zažitá klišé indických filmů, ve kterých jsou a byly hlavními postavami vždy a výhradně muži. Bojují se zločinem, dvoří se ženám. Ty jsou ale vždy vnímány jako doplněk mužského světa.

Film Rtěnka pod mojí burkou ale popisuje svět z pohledu hlavní hrdinky, kterou je žena. A na to podle režisérky není indická společnost připravená.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme