Karlovy Vary opět žijí filmovým festivalem

V Karlových Varech začal 45. ročník mezinárodního filmového festivalu. Jeho první den nabízí 17 projekcí z celkem 205. Letos v hlavní soutěži soupeří o Křišťálový globus dva české snímky: Tři sezóny v pekle Tomáše Mašína a Kuky se vrací Jana Svěráka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

slavnostní zahájení ve Velkém sálu hotelu Thermal

slavnostní zahájení ve Velkém sálu hotelu Thermal | Zdroj: ČTK

Po červeném koberci před hotelem Thermal se jako vždy prošla před objektivy fotografů řada zahraničních i domácích filmových hvězd, které přivítal prezident festivalu Jiří Bartoška.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zahájení 45. ročníku MFF přiblížila reportérka Radiožurnálu Lubica Bergmanová

Slavnostní zahájení si nenechal ujít ani prezident Václav Klaus s manželkou. Radiožurnálu těsně před začátkem úvodního ceremoniálu ve Velkém sále hotelu Thermal řekl, že zatím nemá jasno o tom, které filmy si z letošní festivalové nabídky vybere:

„My se tady budeme tak různě střídat, budeme odjíždět a přijíždět v následujících dnech, ale hlavně se těšíme na ten první film, který teď uvidíme, a pak se ještě rozhodneme.“

Na zahájení festivalu přijel i premiér Jan Fisher: „Když filmový festival, tak filmy. Já jsem tady proto, abych nějaké filmy viděl. Samozřejmě i atmosféra a Karlovy Vary. Já mám Karlovy Vary nesmírně rád, takže to nebude jenom o tom festivalu, ale trošku si to tady užít a projít si zase po delší době zdejší lázně a nechat se trošku chytit tou zdejší atmosférou.“

Zahajovacím snímkem letošního ročníku festivalu byl snímek Crazy Heart režiséra Scoota Coopera, který za něj získal dva Oscary. Scoot Cooper také svůj film osobně uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co návštěvníky festivalu letos čeká, nastínil v Ozvěnách dne Radiožurnálu Vladimír Kroc

Na návštěvníky MFF letos čeká méně filmů než v minulých letech – asi 180. Přibude ale projekcí, takže je větší šance se na film dostat.

Obvyklé není ani to, aby v hlavní soutěži byly hned dva domácí snímky. Svěrákův Kuky se vrací je přitom obecně považován za favorita.

Tradičně bohatý je i doprovodný program festivalu. I ten přináší novinku: dobročinný Běh pro Paraple, který se letos poběží na Mlýnské kolonádě v úterý 6. července. Zúčastní se ho řada známých osobností - kromě jiných i herečky Petra Špalková a Jana Plodková.

Lucie Husárová 1, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme