Králíkům z klobouku je 35 let. Autoři odvedli nádhernou práci, říká herec Dvořák

Milí, zvídaví a tak trochu nešikovní králíci Bob a Bobek jsou s námi už pětatřicet let. Bydlí v klobouku kouzelníka Pokustóna a z něj se vydávají na cesty za dobrodružstvím. Nakreslil je Vladimír Jiránek. První sérii oblíbených večerníčků odvysílala Československá televize v prosinci 1979.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bob a Bobek

Bob a Bobek | Foto: Česká televize

Hudbu ke králíkům z klobouku složil Petr Skoumal a hlasy kresleným postavičkám dal herec Josef Dvořák. Ze začátku se bál, aby tak širokou paletu různých zvuků zvládl, ale kolegové ho v tom nenechali.

„Oni mně všichni pomáhali, protože já takový repertoár nemám. Nemám v šuplíku hlasy zvířat, abych mohl tahat jedno za druhým. Takže mi pomáhal zvukař, který králíky trochu upravil,“ vzpomíná Dvořák.

Přehrát

00:00 / 00:00

O úspěchu Boba a Bobka, kterým je 35 let, mluví herec Josef Dvořák

Seriál se dočkal jedenadevadesáti dílů. Režisérem prvních byl výtvarník a animátor Václav Bedřich. Josef Dvořák ho hodnotí jako velkého profesionála:

„To byl takový stařičký droboučký pán a oni všichni žili v trochu jiném světě než normálně lidi, nechci říkat normální lidi. Žili v tak trochu pohádkovém světě. Když mě něco napadlo, tak jsem si to do toho pohádkového světa přidat. A to se bezvadně dělalo.“

Bob a Bobek - králíci z klobouku | Foto: Český rozhlas

Výtvarník Vladimír Jiránek, režisér Václav Bedřich a skladatel Petr Skoumal už nežijí. Jejich králíci z klobouku tu ale budou podle Josefa Dvořáka pořád:

„Já mám radost, že všichni po sobě zanechali takovou krásnou památku. A jestliže se večerníček vysílá i po 35 letech a pořád někoho zajímá, tak odvedli nádhernou práci.“

Boba a Bobka milují děti i dospělí. Kolují po internetu, plní DVD a často je vysílá i televize. A stanou se i maskoty mistrovství světa v hokeji, které se uskuteční v Ostravě a Praze příští rok.

Tomáš Pilát, Marek Blaho Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme