Křišťálový glóbus získal na festivalu v Karlových Varech film Rodinné štěstí

Hlavní cena Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech putuje do Maďarska. Ve Velkém sále hotelu Thermal převzal Křišťálový glóbus režisér Szabolcs Hajdu za snímek Rodinné štěstí, dotovaný částkou 25 tisíc dolarů (zhruba 611 tisíc korun).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavní cenu získal na MFF Karlovy Vary režisér Szabolcs Hajdu za snímek Rodinné štěstí. Současně si odnesl i cenu za herecký výkon

Hlavní cenu získal na MFF Karlovy Vary režisér Szabolcs Hajdu za snímek Rodinné štěstí. Současně si odnesl i cenu za herecký výkon | Zdroj: ČTK

Hajdu si současně odnesl cenu za svůj herecký výkon.

Za ženský herecký výkon byla oceněna slovenská herečka Zuzana Mauréryová, ktreé hrála titulní roli ve snímku Jana Hřebejka Učitelka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Závěrečný ceremoniál MFF Karlovy Vary přiblížila redaktorka Veronika Hlaváčová

Naprázdno nevyšel ani další český zástupce v hlavní soutěži – poslední opus v březnu zesnulého režiséra Jana Němce Vlk z Královských Vinohrad. Spolu s rumunsko-švédským příběhem U trati dostal zvláštní uznání.

„Jsem ráda, že mě Jan Hřebejk poctil svou důvěrou. Z malého bratislavského filmu jsme se dostali až na mezinárodní pódium, jsme velmi šťastni a ani jsme v to nedoufali. Myslím, že náš snímek má svým tématem stále co říci,“ uvedla Mauréryová.

Zvláštní cena poroty spojená s 15 tisíci (zhruba 367 tisíc korun) patří filmu Zoologie, který v rusko-francouzsko-německé koprodukci natočil režisér Ivan Tverdovskij. Cenu za režii získal slovinský režisér Damjan Kozole za komorní rodinné drama Noční život.

MFF Karlovy Vary. Zuzana Mauréryová s cenou za ženský herecký výkon | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

V soutěži dokumentů zvítězil americký snímek LoveTrue, který natočila izraelská režisérka Alma Harelová. Zvláštní uznání patří lyrickému dokumentu Ama-San. Soutěži Na východ od Západu kraloval autobiograficky laděný debut gruzínské filmařky Rusudan Glurdžidzeové Dům těch druhých. Zvláštní cenu si odnesl estonský snímek Zmatené dny.

Bohdalová: Radosti není nikdy dost

Cenu prezidenta festivalu převzala Jiřina Bohdalová, která v květnu oslavila pětaosmdesátiny. Na kontě má osmdesát filmů a zhruba stejný počet rolí v televizních snímcích a seriálech. Ve Varech uvedla politický thriller Ucho, který v roce 1970 natočil Karel Kachyňa; film pak na dlouhý čas skončil v trezoru.

Bohdalová poděkovala, režisérům, kteří podle ní našli dost odvahy svěřit jí nečekané úkoly. „Proto tam nahoru děkuji Karlu Kachyňovi za filmy Ucho a Fany, samozřejmě i autorům Janu Procházkovi a Jiřímu Hubačovi, ale i Zdeňku Podskalskému. Dále děkuji Zdeňku Zelenkovi, že na mě myslí a že mi rozumí, Jirkovi Strachovi a dalším, že na mě nezapomínají,“ řekla.

MFF Karlovy Vary. Jiřina Bohdalová s cenou za přínos české kinematografii | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Každé ocenění herce těší a ona se už několikrát takto radovala. „Radosti nikdy není dost. Proto doufám, že dneškem moje velká radost nekončí,“ dodala.

Jiří Bartoška Cenu prezidenta festivalu předal i americkému oscarovému scenáristovi, režisérovi a producentovi Charliemu Kaufmanovi, který ve Varech představil svůj autorský animovaný snímek Anomalisa.

„Dobrý večer. Je to pro mě velká čest být na tomto festivalu. Doufám, že mi rozumíte. Děkuji vám, čau,“ řekl tento filmař česky a navíc zpaměti, což zaplněný sál ocenil.

MFF Karlovy Vary. Na snímku americký oscarový scenárista, režisér a producent Charlie Kaufman | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

V anketě o cenu diváků zabodoval pozitivně laděný příběh Tohle je náš svět, který natočil americký režisér Matt Ross. Byl uveden na MFF v Cannes a je součástí karlovarských ozvěn v Praze a Brně.

Bartoška pak všechny pozval na 52. ročník této přehlídky od 30. června do 8. července 2017.

Festival zakončila nejnovější komedie Woodyho Allena Café Society odehrávající se v Hollywoodu 30. let. V květnu zahájila MFF v Cannes, 22. září se objeví v české distribuci.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme