Kritika Oscarů. Mezi nominovanými herci a herečkami není Afroameričan

Letošní ročník Oscarů opět provází kritika. Nikdo z 20 nominovaných herců a hereček není jiné než bílé barvy pleti. Kritici výběru americké Akademie filmového umění a věd upozorňují, že loni vznikla celá řada filmů, kde podali skvělé výkony herci jako Idris Elba, Will Smith nebo Michael B. Jordan.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Filmový Oscar

Filmový Oscar | Zdroj: Reuters

Pro mnohé filmové fanoušky bylo včerejší vyhlášení nominací na Oscary zklamáním. Potvrdily to reakce jak v klasických médiích, tak i na sociálních sítích, zejména Twitteru.

Kritici se sdružovali pod hashtagy #OscarsSoWhite, v překladu Oscary tak bílé, nebo #OscarsStillSoWhite, tedy Oscary pořád tak bílé.

Objevila se dokonce výzva, aby diváci bojkotovali udílení zlatých sošek a 28. února nesledovali přímý přenos galavečera. Podle kritiků Akademie filmového umění a věd přehlíží herecké výkony Afroameričanů.

Nominace na Oscary ovládl Revenant s DiCapriem. Šanci má i Šílený Max nebo Marťan

Číst článek

Herec Idris Elba například letos získal nominaci na Zlatý glóbus za vedlejší roli ve snímku o dětských vojácích v Africe Beasts of No Nation, který v létě uvedla americká internetová televize Netflix.

Will Smith se dostal do nominace na Zlatý glóbus jako nejlepší herec v dramatu, a to díky roli ve filmu Diagnóza: Šampión.

Zlatým glóbům kraloval film Revenant. Úspěch slavil i Marťan

Číst článek

Filmoví fanoušci chválili také výkon 28letého Michaela B. Jordana, který si v dramatu Creed zahrál po boku Sylvestra Stallonea vnuka boxera Apolla Creeda ze slavné série o boxerovi Rockym Balboovi.

Někteří zmiňovali také výkon Samuela L. Jacksona ve snímku Osm hrozných. Ani jeden z výše zmíněných Afroameričanů ale nakonec nominaci na Oscara nezískal.

Zklamání z letošního výběru dala také najevo prezidentka americké Akademie filmového umění a věd Cheryl Boone Isaacsová. Na druhou stranu ale optimisticky dodala, že oscarové nominace jsou součástí mnohem širší debaty o fungování celého zábavního průmyslu ve Spojených státech a o jeho rozmanitosti.

Stejná kritika se ohledně Oscarů objevila už loni, kdy v klíčových nominacích rovněž nebyl jediný herec nebo herečka tmavé pleti.

O ročník dříve ale patřili mezi nejlepší herce a herečky tři Afroameričané. Nejlepším hercem se mohl stát Chiwetel Ejiofor, který si zahrál v dramatu 12 let v řetězech, a nejlepším hercem ve vedlejší roli Barkhad Abdi, ten se objevil v thrilleru Kapitán Phillips.

Oscara za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli získala v roce 2014 za film 12 let v řetězech Lupita Nyong'o, původem z Keni.

Lenka Kabrhelová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme