Krycí jméno Holec jde do kin, příběh se odehrává mezi Prahou a Vídní v dramatickém roce 1968

Při invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 natočil režisér Jan Němec situaci u budovy rozhlasu na pražských Vinohradech. Co samotnému činu mohlo předcházet a jak se záběry tanků dostaly do rakouské televize? To vypráví česko-rakouský snímek Krycí jméno Holec, který má ve středu večer premiéru. V hlavních rolích uvidíme Kryštofa Hádka, Vicu Kerekes a Johannese Zeilera.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Špionážní film Krycí jméno Holec oživí události ze srpna 1968

Špionážní film Krycí jméno Holec oživí události ze srpna 1968 | Foto: Falcon

Špionážní drama s milostnými motivy se odehrává v napjaté době, která směřovala k událostem pražského jara i srpnové okupaci.

„Je to spíše české téma než rakouské, ale v tom mě to docela bavilo. Točili svůj příběh Zilka, který je propojený s tehdejší dobou a s českou historií,“ říká o tématu filmu Krycí jméno Holec Kryštof Hádek.

Fiktivní příběh se opírá o skutečné situace i reálné osoby. Hádkova role je inspirována osudem režiséra Jana Němce, který v pražských ulicích pořídil záznam sovětského vpádu.

„Režisér Jan Němec vyvezl tehdy na západ filmový materiál o příjezdu ruských tanků a byl to jeden z mála pravdivých záznamů toho, jak to doopravdy bylo, protože tehdejší politická garnitura mazala stopy a pouštěla do televize a rádia úplně něco jiného,“ vysvětluje Hádek.

Špionážní film Krycí jméno Holec oživí události ze srpna 1968 | Foto: Falcon

Výrazný prostor má v příběhu také postava Helmuta Zilka, kterého ztvárnil rakouský herec Johannes Zeiler. Novinář a později starosta Vídně Zilk měl převzít v roce 1968 v rakouské televizní stanici Němcův filmový pás dokumentující okupaci.

„Pro mě bylo velké dobrodružství hrát typ člověka, který se ničeho nebojí, který si bez jakýchkoliv zábran jde za svým a který ale současně využívá příležitostí, jež se mu nabízejí, aby věci měnil k lepšímu. Samozřejmě mu při tom vždy jde i o to se zviditelnit. Současně je velký požitkář, jak je patrné z jeho vztahu k ženám, ale taky jednoznačně mocenský typ,“ popisuje svou roli Zeiler.

„V Rakousku Zilka znají všichni, kterým je 35 let a více. Pro mě je to velká výzva. Zilk budil pozornost všemi svými rolemi a nakonec i jako oběť bombového útoku,“ dodává herec.

Špionážní film Krycí jméno Holec oživí události ze srpna 1968 | Foto: Falcon

Dodnes ale nebyla prokázána jeho možná spolupráce s československou státní rozvědkou. Právě tato nejednoznačná role lákala producentku filmu Moniku Kristl.

„V minulosti mu chtěl dát Václav Havel vyznamenání, nakonec si to ale rozmyslel a Helmut Zilk ocenění nedostal. Nicméně nakonec o několik let později mu Václav Havel odjel na pohřeb do Vídně,“ dodává producentka.

Pod vedením režiséra a producenta Franze Novotného si ve filmu zahrála mimo jiné Vilma Cibulková, David Novotný a Ondřej Brzobohatý, který k němu složil hudbu.

Anna Jadrná, Ondřej Bambas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme