Kultovní Terminátor se vrací do českých kin. Sci-fi z roku 1984 má lepší obraz i zvuk

Bojovná blondýnka a robot zabiják znovu obsadí česká kina. Filmoví nadšenci se mohou od zítřka zajít podívat na obnovenou premiéru původního snímku Terminátor z roku 1984. Kultovní sci-fi režiséra Jamese Camerona kolovalo před revolucí na obehraných videokazetách. Oficiální premiéru měl film až roce v 1990.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger | Foto: Paramount Pictures

Nahý Arnold Swarzenegger v roli robota s typovým označením T 800 kráčí ke skupince opilých mladíků. Oznámí jim, že potřebuje jejich oblečení. Ve tváři se mu přitom nepohne jediný sval. Tak začíná kultovní sci-fi Terminátor z roku 1984.

Pro režiséra Jamese Camerona znamenal film splnění tajných přání. „Terminátor vznikl v jeho horečnatém snu. Napsal scénář a vydupal si jeho natočení za 6,5 milionu dolarů. Z filmu se stal kultovní snímek a dočkal se i pokračování,“ popsal filmový publicista z Radia Wave Daniel Řehák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kultovní Terminátor se vrací do českých kin. Sci-fi z roku 1984 má lepší obraz i zvuk. Podrobnosti zjišťoval Radek Kříž

Zápletka snímku je přitom prostá. Armádní počítačový systém Skynet disponující umělou inteligencí vyslal do minulosti robota podobného člověku.

Úkol zněl jasně, zabít Sarah Connorovou dřív, než přivede na svět syna, který se má stát vůdcem lidí ve válce proti strojům.

Terminátor se bude od čtvrtka promítat ve verzi, kterou viděli diváci při premiéře v roce 1984. Film ale doznal některých technických úprav.

„Je to remasterovaná kopie původního filmu. Je upravená do formátu přímo pro kina, tedy v 5.1 zvuku a 2K rozlišení obrazu. To jsou i moderní filmy, které se točí dnes,“ popsala Adéla Beranová z distribuční společnosti Panonia.

Film může vnímat jako reakci na dlouhotrvající studenou válku a hrozící apokalypsu, ke které by mohla vést. Podle Řeháka je ale film především dobře natočenou akční zábavou.

„Docela dobře zapadá do 80. let, dělaly se akční a drsné filmy. Je tam samozřejmě odraz tehdejší společnosti, strach z nastupujících technologií, studená válka. Film se ale spíše trefuje do nálady publika tím, že poskytuje kvalitní, drsnou zábavu,“ dodal Řehák.

Arnold Swarzenegger se v českých kinech objeví za měsíc ještě jednou. Diváky v srpnu čeká obnovená premiéra filmu Barbar Conan z roku 1982.

Radek Kříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme