Legendární agent 007 i zmatený otec Indiany Jonese. Sean Connery slaví 85. narozeniny

Ačkoli herec Sean Connery ztvárnil desítky rolí a získal mnoho cen včetně Oscara a několika Zlatých Globů, do srdcí fanoušků se zapsal hlavně jako charismatický a úplně první představitel agenta britské tajné služby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sean Connery slaví 85 narozeniny (ilustrační foto)

Sean Connery slaví 85 narozeniny (ilustrační foto) | Foto: Wikimedia Commons CC-BY-3.0

Sean Thomas Connery přišel na svět přesně před 85 lety ve skotském Edinburghu. Pro roli Jamese Bonda jako by se narodil. Svou tvář agentovi propůjčil celkem šestkrát. Poprvé si zahrál špióna v roce 1962 v bondovce Doctor No.

Od agenta, který ho proslavil, ale nakonec utekl. Lákaly ho jiné role.

„Je to krásné, hodně lidí mě stále zdraví ve stylu - dobrý den, pane Bonde… Musel jsem s Bondem ale skončit, udělal jsem to pro sebe jako pro herce,“ zdůvodnil Connery.

Sen o pestřejší herecké kariéře se Connerymu splnil. Zahrál si třeba v historických snímcích První rytíř a Jméno růže. Že si ze sebe umí udělat i legraci, dokázal jako dobrodružný a trochu popletený otec slavného archeologa Indiany Jonese ve filmu Poslední křížová výprava. S kolegou Harrisonem Fordem tehdy vytvořili neodolatelnou dvojici.

Byl to právě Harrison Ford, kdo předal Connerymu v roce 2006 cenu Amerického filmového institutu za celoživotní dílo. Při cestě na pódium herce doprovázela skotská kapela a potlesk ve stoje.

James Bond v podání Seana Conneryho (Goldfinger, 1964) | Foto: zdroj: Bontonfilm

„Jsem víc než potěšený, že se vám má práce líbí. Zdá se mi zatraceně dobrá. Víte, točit filmy je dvojí záležitost. Je to jako žít v pohádkové utopii a zároveň odklízet hromadu hnoje. A při příležitostech, jako je ta dnešní, člověk jakoby odloží tu špinavou lopatu a vzpomíná jen na ty krásné zkušenosti, a já jich zažil mnoho,“ neskrýval herec nadšení.

Za výkony na stříbrném plátně získal Connery desítky cen. Na prestižního Oscara dosáhl v roce 1988. Slavnou sošku mu vynesla vedlejší role policisty v gangsterce Neúplatní. Za zásluhy u filmu ho v roce 2000 povýšila britská královna Alžběta II. do šlechtického stavu.

Skotský rodák po herecké kariéře netoužil, k filmu se dostal náhodou. Vyrůstal v chudých poměrech. Než se dostal na stříbrné plátno, vystřídal řadu povolání. Vydělával si třeba jako mlékař, leštič rakví nebo model aktů. V roce 1950 dokonce skončil třetí v kulturistické soutěži Mr. Universe.

Connery se natáčení filmů už několik let nevěnuje, mimo jiné i kvůli špatnému zdravotnímu stavu.

Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme