Letní filmová škola: festival nejen pro cinefily

26. červenec 2010

Krátce po tom, co skončil karlovarský filmový festival, je na čase vyrazit na ten co do velikosti u nás druhý – Letní filmovou školu v Uherském Hradišti. V obvyklém termínu na přelomu prázdninových měsíců proběhne už 36. ročník akce, kterou v posledních letech navštěvuje zhruba 5000 diváků a kterou pořádá Asociace českých filmových klubů.

Nové dramaturgické vedení Letní filmové školy Uherské Hradiště čeká letos už třetí ročník. Autory současné koncepce jsou zejména umělecký ředitel Asociace českých filmových klubů Pavel Bednařík a hlavní dramaturgové festivalu David Čeněk a Jan Jílek, ale k programové skladbě přispívají i externí konzultanti a dramaturgové. Hlavní sekce Fokus a Spektrum jsou letos zasvěceny islandskému a novému latinskoamerickému filmu. Fokus představí průřez islandskou kinematografií od němých severských koprodukcí přes první úspěchy v osmdesátých letech až po současnost a nabídne i retrospektivy nejdůležitějších islandských filmařů.
Poslechněte si krátký rozhovor s hlavním dramaturgem Davidem Čeňkem o sekci Spektrum.

Letní filmová škola ale přivítá celou řadu dalších významných hostů, jakými jsou maďarský režisér Béla Tarr, islandský Fridrik Thór Fridrikkson nebo Brit Ken Loach. Programové sekce Inventura a Visegrádský horizont kromě novinek přinesou mimo jiné třeba retrospektivy Jacquesa Tatiho, Rainera Wernera Fassbindera nebo Jána Kadára. Zajímavý vhled do rané polistopadové tvorby tuzemských filmařů nabídne kolekce Divoká devadesátá. A podobných lahůdek se v programu Letní filmové školy najde mnohem víc.
Hlavní dramaturg festivalu David Čeněk nám v Odpolední session o festivalu řekl více.

02099481.png

Kromě filmového programu jsou pochopitelně v Uherském Hradišti nachystány i kratochvíle doprovodné, hlavně divadelní, hudební a výstavní. V průběhu Letní filmové školy vystoupí kapely jako WWW, Kill the Dandies!, Night, slovenští Kolowrat nebo newyorští Botanica. Fanoušci Radia Wave budou mít navíc hned několik příležitostí nechat se rozpumpovat divokými sety v rámci Radio Wave DJ Sessions.

02099483.png

A pro poslední nerozhodnuté mám ještě jedno mocné lákadlo. Ken Loach, jeden z hostů festivalu, převezme ocenění z rukou nikoho menšího než legendárního sportovního komentátora Karola Poláka! Kdo by po téhle dělovce přece jen potřeboval ještě nějaké informace, najde je na lfs.cz.

V úterý 27. června jsme z Letní filmové školy vysílali živě a vy si můžete poslechnout sestřih jednotlivých rozhovorů, které s hosty festivalu vedli Pavel Sladký a Aleš Stuchlý.
Prvním z nich je rozhovor se slovenskou kameramanskou legendou, Stanislavem Szomolányim, který na festivalu obdržel Výroční cenu Asociace českých filmových klubů.

Dalším ze zpovídaných byl argentinský kritik a filmový historik Pablo de Vita, s kterým jsme se bavili například o souvislostech mezi filmem a ekonomickou krizí. Dozvíte se taky, proč se s režisérů stávají maloměšťáci a co je to ‚nový argentinský fim‘...

Hlavním hostem sekce Spektrum věnované latinskoamerickému filmu je argentinský solitér, režisér a scénárista Lisandro Alonso. Bavili jsme se o jeho cestě k filmu, o nápadech, které ovlivnily jeho debut Svoboda, o jeho zlomovém filmu Mrtví, o tom jak získat peníze na 'artové' projekty a mnohém dalším.

Posledním hostem Odpolední session věnované Letní filmové škole byl mladý islandský režisér a scénárista Dagur Kári. Povídali jsme si nejen o jeho filmech, ale také o islandské kinematografii jako takové a vlivu finanční krize na ni. Také se dozvíte, proč se Dagur Kári necítí být islandským režisérem a proč je podle něj film kosmopolitní záležitostí.

autor: Robert Candra
Spustit audio