Maďaři zdigitalizují film Staré pověsti české, nabídli nejnižší cenu

Loutkový snímek Staré pověsti české se dočká nového kabátu. Na digitálním restaurování filmu Jiřího Trnky se ale bude pracovat v Budapešti, protože maďarský dodavatel nabídl nejnižší cenu. Do výběrového řízení o digitální restaurování snímku se navíc nepřihlásilo ani jedno české studio.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Trnka, Staré pověsti české

Jiří Trnka, Staré pověsti české | Foto: Česká televize

Legendární loutkový snímek Staré pověsti české natočil Jiří Trnka před více než šedesáti lety a na jeho kvalitě je to znát.

Výběrové řízení na digitalizaci mělo několik pevných bodů, popisuje Anna Batistová z Národního filmového archivu:

„Kritéria byla, že dodavatel musí mít zkušenost s digitalizací historického materiálu. Musí mít možnost digitalizovat a pracovat s nitrátním materiálem, protože některé materiály jsou na vysoce hořlavé podložce. Samozřejmě jsme vyžadovali zkušenost i jednotlivých pracovníků. Nakonec ale jediným kritériem, podle kterého jsme nabídky hodnotili, byla cena.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Film Staré pověsti české zdigitalizují Maďaři. Ve výběrovém řízení nabídli nejnižší cenu. Podrobnosti zjišťoval redaktor Tomáš Pilát

Se zadáním výběrového řízení se seznámili i zástupci českého studia UPP.

Vadilo jim ale právě posuzování nabídek podle nejnižší ceny. Ředitele UPP Vít Komrzý toto kritérium nepovažuje za dostatečné.

„Nám se zdá celé zadání na výběrové řízení nesmyslné, protože tam je hlavní a absolutní vyhodnocovací argument cena. V podstatě se tam aktivně neřeší kvalita, která je pro nás zásadní. Chceme se podílet na projektech, které jsou dělané profesionálně a dobře,“ říká ředitel UPP Vít Komrzý.

Vybíralo se ze tří zahraničních zájemců

České laboratoře nakonec z výběrového řízení couvly, a tak vyhrál zájemce z Maďarska.

„Do této veřejné zakázky se nám přihlásili tři dodavatelé. Všichni byli ze zahraničí a maďarský dodavatel nám nabídl nejnižší cenu. Na materiály se u nás byli dívat i zájemci z českých laboratoří, ale z různých důvodů se do výběrového řízení nepřihlásili,“ dodává Batistová.

Práci budapešťských laboratoří jako první posoudí 26. dubna návštěvníci slavnostního zahájení filmového festivalu Finále Plzeň. Poté se Staré pověsti české rozjedou do českých i zahraničních kin.

Tomáš Pilát, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme