Mezinárodní festival dokumentárních filmů v Jihlavě ukáže i kontroverzní snímky

Letošní osmnáctý ročník Mezinárodního festivalu dokumentů promítne v Jihlavě 266 snímků. Ústředním mottem celé akce je továrna. Festival nabídne také kontroverzní témata - například film o životě pedofila Danielův Svět. Po jeho zhlédnutí budou mít návštěvníci možnost mluvit také s hlavním aktérem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

MFDF Jihlava se blíží

MFDF Jihlava se blíží | Foto: Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava

Tento film je pohledem na to, co to znamená žít a bojovat s nějakou orientací, která je totálně nepřijatelná, byť většinová představa o tom, kdo je pedofil, je úplně jiná,“ říká ředitel festivalu Marek Hovorka.

Ústředním mottem letošního ročníku je továrna - tři filmové bloky nabídnou snímky zaměřené například na vznik fabrik v České republice nebo na život a práci v továrnách v Indii, Číně nebo ve Spojených státech.

Zvláštním způsobem je natočen dokument Google Box. Na televize v obchodech nainstalovali režiséři skryté kamery a celý snímek pojednává o tom, jak se lidé chovají doma před televizí. Co dělají, když sledují filmy nebo jak komentují reklamy.

Film Ženy v zemi Talibanu pojednává o ženách, které se vzepřely životu v chudobě, a i pod nadvládou mužů vystudovaly a staly se například pilotkami nebo hrají v národních sportovních týmech.

Symbolem letošního Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů je továrna. Plakát pořadatelé představili stylově v prostředí bývalé jihlavské textilky | Foto: Olga Štrejbarová

Na zajímavý dokument mohou lidé zajít do DIODU, Domu kultury nebo do kina Dukla. Hlavní festivalový stan bude stát v parku u městského vlakového nádraží. Součástí programu jsou také hudební koncerty například v klubu Soul.

Nejzajímavějším vystoupením bude podle organizátorů Koncert pro jednoho posluchače, který hlavnímu zpěvákovi řekne svůj sen a hudebník mu udělá soukromé desetiminutové vystoupení.

Festival zahájí film Konkurz na rodiče, který se věnuje adopci, a to dnes v osm hodin večer v Domě kultury. Součástí zahajovacího večera bude také předání Ceny Respektu za nejlepší reportáž minulého roku.

Týdenní filmový festival stojí 13 milionů korun. Organizátoři čerpali peníze ze Státního fondu kinematografie, od Kraje Vysočina nebo ze speciálního fondu z Bruselu.

Kristina Lamperová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme