Zprávy → Film30. ledna  2017 v 06:42  

Miloš Forman slaví 85 let. Pošlete mu vzkaz k narozeninám přes speciální aplikaci

MFF Karlovy Vary - Foto: Tomáš Adamec

MFF Karlovy VaryFoto: Tomáš Adamec

Černý Petr, Hoří, má panenko, Přelet nad kukaččím hnízdem nebo Lid vs. Larry Flint – všechny tyto filmy mají jednoho jmenovatele, oscarového režiséra Miloše Formana. Ten letos slaví 85 let. Český rozhlas spolu s kinem Ponrepo uvádí jeho retrospektivu.

„Je to gigant filmu. A to nejen českého, ale i světového. Je to osobnost, která je zdrojem poznání,“ říká herec a umělecký šéf Dejvického divadla Martin Myšička. Vystihuje tak význam českého režisér ve světě. 

Čtenáři Zpravodajského webu Českého rozhlasu mají unikátní možnost popřát velikánovi světového filmu přes speciální aplikaci. Vzkazy předáme Miloši Formanovi. 

Formanovy filmy, které často balancují na pomezí tragiky a komiky, patří do zlatého fondu české i světové kinematografie. Mezi jeho časté spolupracovníky patřil i kameraman Miroslav Ondříček. 

Formanova filmografie:
Konkurs (1963)
Černý Petr (1963)
Lásky jedné plavovlásky (1965)
Dobře placená procházka (TV, 1966)
Hoří, má panenko (1967)
Taking off (1971)
Přelet nad kukaččím hnízdem (1975)
Vlasy (1979)
Ragtime (1981)
Amadeus (1984)
Valmont (1989)
Lid versus Larry Flynt (1996)
Muž na Měsíci (1999)
Goyovy přízraky (2006)

Největšího úspěchu dosáhly snímky Přelet nad kukaččím hnízdem a Amadeus, které vyhrály Oscara. Prestižní sošku za režii si odnesl i český režisér. Nominován byl i za režii filmu Lid vs. Larry Flint. Posledním celovečerním filmem režiséra je snímek Goyovy přízraky z roku 2006. 

Úspěch Forman slavil už v Československu Jeho filmy Lásky jedné plavovlásky a Hoří, má panenko získaly nominaci na Oscara za nejlepší cizojazyčný film. 

„Pan režisér Forman nám říkal, že pobyt v Kolíně mají být především prázdniny a filmování bude vedlejší věcí. Byl to od něj určitý úskok, kterým docílil toho, že jsme se maximálně uvolnili a přestali myslet, že vykonáváme odpovědnou práci,“ vzpomínal v roce 1964 aktér filmu Černý Petr herec Vladimír Pucholt. 

Na Formana v dobrém vzpomíná i vedoucí redakce kulturního zpravodajství Českého rozhlasu Michaela Vetešková. „Když si vzpomenu na Vlasy, tak mám ještě dnes husí kůži. Vybavím si toho nádherného chlapa, jak jde po stole a zpívá celému světu, co si o něm myslí.“ 

„Setkání s ním hodně ovlivnilo moje další směřování k filmu,“ tvrdí i režisér Fero Fenič. 

„Pro mě víc srdečních filmů Miloše Formana, ale takový ten nej nej nej, je pro mě kultovní první rocková opera světa, kterou jsou Vlasy,“ vzpomíná hudební publicista Miloš Skalka. 

Až do 18. února bude se promítat v kině Ponrepo celkem 14 Formanových filmů. Retrospektiva vznikla díky spolupráci s americkým velvyslanectvím v Praze a Český rozhlas je jejím mediálním partnerem. 

Autor:  Regina Květoňová, Jan Řápek

Nové články v rubrice

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace