Na zámku v Čechách pod Kosířem vzniká muzeum otce a syna Svěrákových

Jediné muzeum otce a syna Svěrákových na světě se už za pár dnů otevře na zámku v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku. Součástí expozice bude například i školní lavice z třídy legendárního učitele Igora Hnízda z filmu Obecná škola. Právě dnes u příležitosti 80. narozenin scenáristy a herce Zdeňka Svěráka mohou zájemci po celém světě vidět digitálně restaurovanou verzi tohoto snímku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan a Zdeněk Svěrákovi s cenami od diváků a od hlavní poroty

Jan a Zdeněk Svěrákovi s cenami od diváků a od hlavní poroty | Foto: Jan Rosenauer

„Před několika lety jsme dělali výstavu s Janem Svěrákem k jeho filmu Kuky se vrací. Jemu se to hrozně líbilo a bavili jsme se v té době o tom, jaká je škoda, že všechny ty věci se ve většině případů někam schovají nebo zlikvidují. Připadalo nám navíc zajímavé spojit to se zámkem,“ vysvětluje autor nápadu ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci Břetislav Holásek.

V muzeu filmů Zdeňka a Jana Svěrákových se tak představí pět filmů - Kolja, Tmavomodrý svět, Vratné lahve, pohádka Tři bratři a Obecná škola.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na zámku v Čechách pod Kosířem vzniká vůbec první muzeum otce a syna Svěrákových. Co všechno expozice nabídne, zjišťovala Blanka Mazalová

Poslední dodělávky má na zámku v Čechách pod Kosířem na starosti výtvarník Petr Šubčík. „Původní lavice z natáčení už neexistují, takže tu máme repliky, do kterých si návštěvníci mohou sednout,“ popisuje Šubčík.

Lidé se mohou také například vyfotit s figurínou učitele Igora Hnízda s napruženou rákoskou na neposlušné žáky. K vidění bude dále okénko z filmu Vratné lahve, vlk ze Tří bratrů a Kukyho auto či lesního domeček. Všechno originál. Expozici nakonec korunují rekvizity z Tmavomodrého světa.

Cimrmanolog, scénárista, divadelník a textař. Zdeněk Svěrák slaví 80. narozeniny

Číst článek

A když je řeč o Svěrákových, nelze vynechat Járu Cimrmana. Kastelán Martin Váňa je přesvědčený, že se tu český génius setkal se slavným malířem Josefem Mánesem, který tu často pobýval.

„O tom se nedá pochybovat. Pokud si pustíte film Jára Cimrman ležící, spící, tak tam dokonce najdete takový lehce cimrmanovský vztah Járy Cimrmanem se zámkem a několikasekundové setkání Járy Cimrmana s Josefem Mánesem,“ říká Váňa.

Blanka Mazalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme