Natálie Portmanová: Měli bychom mít trochu víc představivosti než jen nenávidět a obviňovat druhé

ROZHOVOR: V pátek bude mít ve Spojených státech premiéru nový film Jackie, který zachycuje dny bezprostředně po atentátu na Johna Kennedyho očima jeho manželky. Někdejší první dámu, Jackie Kennedyovou, ztvárnila Natálie Portmanová, která patří k nejslavnějším a také nejangažovanějším herečkám dneška. Jaké paralely vidí v současné situaci? A co si myslí o Americe po volbách? Na to se jí v rozhovoru pro Český rozhlas zeptala Lenka Kabrhelová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americká herečka Natálie Portmanová

Americká herečka Natálie Portmanová | Zdroj: Reuters

Herečku zatím kritiky za ztvárnění Jackie Kennedyové ve chvílích osobní i celonárodní tragédie jen chválí.

„Film připomíná jednu věc, že Spojené státy v minulosti prošly velmi temnými okamžiky, které ale nakonec byly schopné překonat. A stejně tak se teď musíme vzpružit a usilovat o to, abychom mířili k ideálům, které považujeme za základní pilíře, na kterých tahle země stojí," popisuje Natálie Portmanová.

Přehrát

00:00 / 00:00

S americkou herečkou Natálií Portmanovou mluvila Lenka Kabrhelová

Američané patří k umělcům, kteří se neváhají angažovat ve společenských i politických otázkách. Pětatřicetiletá herečka v minulosti otevřeně podpořila Demokratickou stranu.

„Celý volební rok provázela řada překvapení. Týkalo se to tónu kampaně, způsobu, jakým se odehrávala, i samotného volebního výsledku. Zároveň je to ale velice zajímavá doba, a pro umělce i občany je to výzva k mnohem větší aktivitě," je přesvědčená.

Držitelka vysokoškolského titulu z Harvardovy univerzity, která se do Spojených států přistěhovala jako tříletá s rodiči z Izraele, vnímá společenskou atmosféru jako problematickou.

„Byla jsem velmi nešťastná ze způsobu, jakým Donald Trump mluvil o ženách, menšinách, přistěhovalcích a postižených lidech. Jsem velmi nespokojená s tím, že tento způsob vyjadřování je přípustný pro člověka, který stojí v čele celé země," říká.

Proč vyhrál Donald Trump? Média volila průzkumy, které jim vyhovovaly, míní analytik

Číst článek

V uplynulých letech, kdy žila s rodinou ve Francii, už upozorňovala na znepokojující nárůst antisemitismu.

„Ve světě je plno nenávisti, která je namířená proti nejrůznějším skupinám. Všichni máme těžký život a nenávist je jen tím nejjednodušším způsobem, jak svést vinu za příkoří a životní těžkosti na někoho jiného.“

„Měli bychom mít trochu víc představivosti než jen nenávidět a obviňovat druhé. Současný vývoj mne znepokojuje, stejně jako to, že nejsme schopni rozpoznat, že opakujeme některé vzorce chování," varovala herečka Natálie Portmanová.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme