Nekončící potlesk pro Belmonda. Legendě francouzského filmu dali na Césarech speciální cenu

V pátek se v historické budově pařížského Salle Pleyel předávaly filmové ceny César. Hlavní hráč večera, drama Elle proměnilo dvě z 11 nominací, nejvíce cen si odnesly snímky Je to jen konec světa a Božské. K pomyslnému vrcholu ceremoniálu došlo až s předáním speciální ceny pro oblíbeného herce Jean-Paula Belmonda.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Třiaosmdesátiletého Belmonda přivítal na jevišti dvouminutový potlesk vestoje. Dojatý herec následně prohlásil, že všechny jeho filmy mohly vzniknout díky jeho matce, která ho odmalička podněcovala, aby byl stejně odvážný jako jeho otec. Legendární herec svým rodičům poděkoval ještě jednou v závěru svého skromného proslovu.

Psychologické drama Elle režiséra Paula Verhoevena získalo ocenění za nejlepší snímek a ženský herecký výkon. Herečka Isabelle Huppertová je za něj nominována i na Oscara.

Pro Huppertovou to byla již patnáctá nominace na cenu César, ale teprve druhé vítězství. Herečka proto při ceremoniálu zavtipkovala: „Jsem dobrá každý rok, ale teď jste si toho teprve všimli.“

Verhoevenovo drama, která přicházelo do slavnostního večera s 11 nominacemi, nakonec překonaly filmy Je to jen konec světa režiséra Xaviera Dolana a Božské Houdy Benyaminové. Oba získaly po třech cenách.

Nejlepší herečkou byla zvolena Isabelle Huppert | Zdroj: Reuters

Prostor dostala i politika. Režisér Ken Loach, jehož drama Já, Daniel Blake bylo vyhlášeno nejlepším cizojazyčným snímkem, apeloval skrze svého producenta na francouzské publikum, aby při nadcházejících volbách „odmítlo hořkost pravice“.

Americký herec George Clooney zase využil svůj děkovný projev za speciální cenu ke kritice amerického prezidenta Trumpa. S použitím oblíbené jazykové hříčky užívané Trumpovými odpůrci prohlásil „láska trumpne nenávist, odvaha trumpne obavu a správné vždy trumpne špatné“.

Speciální cenu převzal i americký herec George Clooney | Zdroj: Reuters

Přehled oceněných na 42. ročníku cen César

Nejlepší film
Elle

Nejlepší herec
Gaspard Ulliel (Je to jen konec světa)

Nejlepší herečka
Isabelle Huppertová (Elle)

Nejlepší režie
Xavier Dolan (Je to jen konec světa)

Nejlepší scénář
Sólveig Anspach a Jean-Luc Gaget (L’effet Aquatique)

Nejlepší zahraniční film
Já, Daniel Blake

Kompletní seznam oceněných zde.

 

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme