Nízkorozpočtový film Děda zavede diváky na Valašsko, na zlínskou premiéru přišel celý kompars

Hlediště jednoho ze zlínských kin bylo v sobotu večer zaplněné do posledního místa. Na premiéru českého filmu Děda se totiž přijelo podívat i tři sta komparzistů z východu Moravy. Pozvali je autoři filmu, kteří dva roky bojovali hlavně s penězi. Na výrobu filmu totiž měli jen 3,5 milionu korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Děda. Film

Děda. Film | Foto: www.filmdeda.cz

Zápletka komedie není složitá. Děti z Prahy přijedou za dědou na Valašsko, aby se naučily trávit čas bez telefonů i internetu. Když na půdě najdou kouzelnou truhlu, netuší, že je čeká výlet do téměř sto let staré historie. Jedno z vnoučat hraje Anna Čtvrtníčková, kterou si oblíbil i protagonista valašského dědy František Segrado.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na zlínském filmovém festivalu, kde se poprvé představil český nízkorozpočtový film Děda, natáčela Tereza Kadrnožková

„Potřebovali jsme děti, které mají pražský akcent, takže jsme nemohli použít žádné děti ze souborů valašských, protože ‚všeci tlápem‘, co si budeme povídat,“ poznamenal Segrado.

Dva roky tým natáčel na různých lokacích na Valašsku a často také využíval pomoci místních. Ty také kromě jiného obsadil režisér Mejla Basel do svého filmu. Více než tři sta valašských komparzistů dostalo také pozvánku na zlínskou premiéru.

„Nebyl nějaký žádný oficiální konkurz nebo casting, všechno je to víceméně po známostech nebo po spřízněných lidech, kteří mají nějaký vztah k Valašsku. David Suchařípa má přítelkyni z Rožnova, známe se taky od vidění. Kristýna Frejová tady působila dlouho. Oficiality castingové to opravdu ne, neslo se to v takovém rodinném duchu. A tak se neslo i to natáčení,“ říká Basel.

Filmaři měli k dispozici tři a půl milionu korun a řadí se tím tak mezi nízkorozpočtové filmy. Podle Františeka Segrada ale nebyla tučná výplata hlavní motivací herců. „Myslím si, že to nikdo z nás nedělal kvůli penězům. Já nevím, jestli bychom byli schopní zaplatit Bolka Polívku nebo pana Čtvrtníčka.“

Už teď má film Děda jistých více než sto padesát projekcí po celé České republice.

Tereza Kadrnožková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme