O Oscarech bude rozhodovat více žen i lidí různých etnik. Akademie je přizvala po kritice

Americká Akademie filmového umění a věd chce, aby o nominacích na cenu Oscar rozhodovalo více žen a příslušníků různých etnických skupin. Mezi hlasující porotce proto přizvala skoro 700 nových tváří. Udílení Oscarů provází kritika kvůli tomu, že většina nominovaných umělců jsou běloši.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Los Angeles rozdávají ceny Americké filmové akademie, sice umlkne obvyklý ruch a všichni sledují ceremoniál předávání Oscarů

V Los Angeles rozdávají ceny Americké filmové akademie, sice umlkne obvyklý ruch a všichni sledují ceremoniál předávání Oscarů | Foto: zdroj: Flickr, Davidlohr Bueso, CC BY 2.0

Akademie poslala pozvánky celkem 683 lidem. Mezi nimi je například John Boyega - hvězda nejnovějšího dílu Hvězdných válek, zpěvačka Mary J. Bligeová nebo třeba íránský režisér Abbás Kiarostamí.

46 procent oslovených tvoří ženy a 41 procent lidé různorodého etnického původu, a to kvůli tomu, že současná skladba akademiků se ocitla pod palbou kritiky za to, že je „příliš stará, maskulinní a bílá".

I kdyby všichni nově oslovení umělci pozvání přijali, složení skupiny se přesto příliš nezmění. Hlasujících je totiž celkem kolem 6000. Poměr mužů tak klesne jen lehce, a to ze 75 na 73 procent. Podobně je to i se zastoupením umělců různých národností a etnik.

Letošní seznam oslovených umělců je přesto největší, jaký kdy akademie sestavila. Obvykle dostane pozvánku zhruba 200 lidí.

'Příliš bílí Oscaři'

Polemiku kolem Oscarů vyvolal fakt, že na dvou ročnících po sobě byli všichni nominovaní běloši. Některé hollywoodské hvězdy se proto rozhodly slavnostní udílení cen bojkotovat. Sociální sítě zaplavil hashtag OscarSoWhite a vyvolalo to rozsáhlou debatu na téma rasové rovnosti ve filmovém průmyslu.

Poměry v branži veřejně kritizovala například americká herečka Jessica Chastainová, známá třeba ze sci-fi snímku Interstellar.

„Do našeho oboru potřebujeme vnést více různorodosti. Musíme se společně postavit homofobii, sexismu, misogynii, rasismu. Nesmíme mlčet, když jde o věci, které jsou důležité. Všechny přítomné proto vyzývám – prosím, mluvte o nich,“ prohlásila.

Například web The Hollywood Reporter si ale pokládá otázku, jestli je všechno opravdu jen vina akademie. Lidé si totiž prý neuvědomují, že akademici nominují podle toho, z čeho mají na výběr. Podle serveru je tedy na vině i fakt, že filmová tvorba není v některých aspektech zase tak moc různorodá.

Nominovaní herci na filmové ceny Oscar | Foto: Reuters

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme