Obnovené kino Pilotů v pražských Vršovicích zve na premiéru nového snímku Petra Václava

Unikátním návratem k tradicím je fenomén obnovy malých kin. Nepřežily změny po roce 1989 a nástup multikin, v dnešní době se ovšem znovu slavnostně otevírají. Příkladem je kino Pilotů v pražských Vršovicích. Dnes je v obou jeho sálech slavnostní premiéra nového filmu Petra Václava Nikdy nejsme sami. Už od zítřka čeká kino běžný provoz.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kino Pilotů během rekonstrukce

Kino Pilotů během rekonstrukce | Foto: tiskový servis Kina Pilotů

Na začátku minulého roku se sešla parta nadšenců, která chtěla provozovat kino. Jejich snem bylo promítat filmy, které se nedostanou do běžné distribuce a divák je marně hledá.

Narazili na prostor bývalého kina Pilotů z 30. let a pronajali si ho. Jako hlavní důvod, proč se rozhodli zde staré kino obnovit, uvádí jeden z provozovatelů Jan Macola nedostupnost kvalitní filmové produkce v Česku.

Dnes se také otevírá v Muzeu hlavního města Prahy výstava, která přibližuje fenomén pražských biografů. Její autoři se snažili intenzivně zprostředkovat návštěvníkům polozapomenutý svět potemnělých sálů s vrzajícími řadami dřevěných sedadel od dob první republiky až po současnost. Součástí výstavy je replika dobového biografu i stará promítací kabina.

„Je to dáno tím, že 70 nebo 80 procent zahraničních filmů, které můžeme vidět na festivalech, se vůbec nedostanou do pražských kin. My jsme se rozhodli částečně tento prostor zaplnit,“ říká.

Původně byl v objektu sál pro 300 diváků. Provozovatelé se ho z ekonomických důvodů rozhodli rozdělit na dva, s celkovou menší kapacitou pro 60 a 80 diváků.

Podobně jako kino Pilotů vstal z popela i promítací sál na Dlabačově v Praze 6 a na podzim se objevily zprávy, že legendární premiérové Kino 64 U Hradeb v Mostecké ulici v Praze 1 se začíná rekonstruovat. Mělo by tam vzniknout společenské centrum zaměřené na film a vše, co s audiovizuální tvorbou souvisí.

První multikino se v Česku otevřelo před 20 lety. Během víkendu ho navštívily tisíce lidí

Číst článek

msk, Radek Kříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme