OBRAZEM: Nejlepším snímkem MFF v Karlových Varech je Bob a stromy

Nejlepším snímkem 50. ročníku festivalu v Karlových Varech je americký film Bob a stromy. Režisér Diego Ongaro převzal dnes večer ve Velkém sále hotelu Thermal Křišťálový glóbus dotovaný částkou 25 tisíc dolarů, v přepočtu zhruba 607 tisíc korun. Dokumentárně laděné drama vypráví o životě dřevorubce v Massachusetts.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

50. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, Bob a stromy (Velká cena - Křišťálový glóbus): delegace k filmu

50. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, Bob a stromy (Velká cena - Křišťálový glóbus): delegace k filmu | Foto: Filip Jandourek

Ocenění za nejlepší herecké výkony získali čeští umělci Kryštof Hádek za film Kobry a užovky a Alena Mihulová, která si zahrála ve filmu Domácí péče.

Cenu dostala i režisérka Helena Třeštíková za dokument Mallory. Ten vypráví příběh ženy, která se vymanila z drogové závislosti.

Diváckou cenu získal snímek italského režiséra Paola Sorentina Mládí. Převzal ji americký herec Harvey Keitel, který v něm ztvárnil jednu z hlavních rolí.

Cenu za přínos české kinematografii převzala z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky za ohromného potlesku herečka Iva Janžurová.

Cenu za režii porota udělila kosovskému tvůrci Visaru Morinovi za jeho celovečerní debut Babai.

Zvláštní uznání získali režisér Ferdinando Cito Filomarino za italsko-řecký film Antonia a Anca Damianová za snímek Kouzelný vrch, který vznikl v koprodukci Rumunska, Francie a Polska.

„Tentokrát jsem velmi spokojená s výsledkem jednání poroty. Doufám, že s ním budou spokojeni i diváci a samozřejmě tvůrci filmů, které byly oceněny. Podařilo se, že nejvyšší ceny dostal film, který je mým nejoblíbenějším z celé soutěže,“ řekla umělecká poradkyně festivalu Eva Zaoralová.

Jubilejní 50. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech přilákal 12 800 účastníků. Nabídla jim přes dvě stovky snímků z šesti desítek zemí. Bylo prodáno přes 132 tisíc vstupenek. Další 51. ročník nabídne filmy od 1. do 9. července 2016.

Křišťálový globus získal americký režisér Diego Ongaro za film Bob a stromy | Foto: ČTK

50. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, Kryštof Hádek | Foto: Filip Jandourek

50. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, Alena Mihulová nejlepší herecký výkon | Foto: Filip Jandourek

Cenu za nejlepší dokumentární film nad 60 minut obdržela Helena Třeštíková za film Mallory | Foto: ČTK

50. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, Harvey Keitel | Foto: Filip Jandourek

50. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, Iva Janžurová (Cena prezidenta MFF KV za mimořádný přínos české kinematografii) | Foto: Filip Jandourek

Lenka Šumová, ČTK, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme