Od premiéry propagandistického seriálu Třicet případů majora Zemana uplynulo 40 let

V pátek 18. dubna 1975, přesně před 40 lety, měl ve 20 hodin a 15 minut premiéru seriál Třicet případů majora Zemana. Natočil ho režisér Jiří Sequens. Seriál si rychle našel své odpůrce i fanoušky. Dodnes jeho vysílání vzbuzuje emoce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Titulní roli v televizním seriálu Třicet případů ztvárnil Vladimír Brabec

Titulní roli v televizním seriálu Třicet případů ztvárnil Vladimír Brabec | Foto: Česká televize

Zemanovy případy se v roce 1975 velmi rychle dostaly do diváckého podvědomí. Teprve v lednu 1976 se ale na obrazovky dostala celá první řada. Barrandovská studia totiž nebyla na takovou zakázku zvyklá.

„Není to seriál televizní, v podstatě je to 30 celovečerních filmů,“ vysvětluje Lubomír Zbořil z Fanklubu majora Zemana s tím, že v tu dobu měl Barrandov normu 52 celovečerních filmů za rok.

Majora Zemana na obrazovky postupně uvedla řada zemí bývalého východního bloku, včetně Kuby. Souběžně se pak první série vysílala například v NDR.

„Ve východním Německu měl (seriál) premiéru paradoxně o dva dny dříve než u nás. Kdo si v Krušných horách dokázal chytit tehdejší východoněmeckou televizi, tak měl štěstí, že viděl premiéru o dva dny dříve, než spoluobčané v bývalém Československu,“ dodává Lubomír Zbořil.

Propagandistický seriál

Seriál Třicet případů majora Zemana vznikal v době hluboké normalizace k 30. výročí vzniku SNB. Na natáčení podílelo i Federální ministerstvo vnitra. Jako v mnohých jiných dílech z této doby byla v seriálu řada skutečností uváděna do smyšlených souvislostí nebo některá fakta zcela měněna.

„Když to přeženu, tak je to ideologická slátanina. Je tam vidět, jak státní bezpečnost byla všemocná, a v tom si myslím, že i dnešním lidem může ten seriál ukázat, jak doba komunismu vypadala,“ říká například Radek Schovánek z Centra pro dokumentaci totalitních režimů.

Poprvé po roce 1989 se Zemanovy případy vysílaly na území dnešního Česka až v letech 1999-2000, což vyvolalo vlnu diskuzí a kontroverzní reakce. Česká televize, která seriál vysílala, ho doplnila dokumentem, v němž byly jednotlivé díly konfrontovány s historickou realitou.

„Určitě to měl být oslavný seriál, ale s realitou měl opravdu velmi málo společného. Některé ty příběhy jsou skutečné, ale jsou různě ideologicky zkreslené,“ dodává Schovánek.

Od doby, kdy seriál vysílala Česká televize, se major Zeman objevil na obrazovkách opakovaně a už bez vysvětlení na komerčních stanicích.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme