Oscara získal film Birdman, nejlepšími herci jsou Julianne Mooreová a Eddie Redmayne

Nejlepším filmem letošního udílení Oscarů se stal Birdman. Jeho režisér Alejandro González Iňárritu si také odnesl zlatou sošku pro nejlepšího režiséra. Snímek, který byl nominován v devíti kategoriích, získal celkem čtyři ceny. Oscara za nejlepší ženský herecký výkon dostala Julianne Mooreová za film Still Alice, kde ztvárnila učitelku s Alzheimerovou chorobou. Nejlepším hercem se stal Eddie Redmayne, který hrál ve filmu Teorie všeho tělesně postiženého slavného vědce Stephena Hawkinga.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

J.K. Simmons, Patricia Arquetteová, Julianne Moorová a Eddie Redmayne

J.K. Simmons, Patricia Arquetteová, Julianne Moorová a Eddie Redmayne | Zdroj: Reuters

Nejlepším cizojazyčným filmem je polský snímek Ida režiséra Pawla Pawlikowského. Sošky za výkon ve vedlejší roli si odnesli Jonathan Kimble Simmons za film Whiplash a Patricia Arquette za film Chlapectví. Velká šestka je nejlepším animovaným filmem. Oscara získali i tvůrci dokumentu Citizen Four o Edwardu Snowdenovi. Celkem se udílejí ceny ve 24 kategoriích.

Ceremoniál v divadle Dolby Theatre moderoval herec Neil Patrick Harris. Nebral si servítky, zpíval a chodil mezi publikum. Na pódium jednou vyšel jen ve spodním prádle, což byla narážka na film Birdman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předávání Oscarů sledovala v Los Angeles zpravodajka Českého rozhlasu Lenka Kabrhelová

Hned v úvodu se obul do akademie, ve které zasedají převážně starší muži bílé barvy pleti. Podle toho prý i vypadají nominace, které nereflektují různorodost americké společnosti. Podle kritiků je málo nominovaných žen a Afroameričanů.

Celebrity proudily do divadla už několik hodin před zahájením ceremoniálu. Nemilým překvapením bylo deštivé počasí. Pořadatelé proto vítali filmové hvězdy v pláštěnkách a nad každým ihned rozvinuli deštník.

OBRAZEM: Oscarová noc i letos ovládla filmový svět

Číst článek

Oscar a Zlatý glóbus | Foto: Český rozhlas

Někteří držitelé Oscarů bývají překvapení, jak je pozlacená soška těžká

Číst článek

Milan Kopp, Igor Maňour, Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme