Oslo a Stockholm se přetahují o natáčení Nesbøho filmu Sněhulák

Vůbec prvního filmového zpracování se dočká jedna z knížek norského spisovatele Jo Nesbøho ze série detektivek s Harrym Holem. Zatím se ale neví, kde se bude natáčet. Zájem má norské Oslo a švédský Stockholm. Obě města se proto předhánějí v nabídkách, aby se staly dějištěm natáčení Nesbøho detektivního románu Sněhulák.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Norsko, Oslo

Norsko, Oslo | Foto: Filip Jandourek

Nesbø je rodák z norského Osla a v něm se také odehrává děj Sněhuláka, takže je logické, že volba místa natáčení padla právě na Oslo.

Ozval se ale švédský Stockholm, který nabídl 1,5 milionu švédských korun, tedy skoro 5,5 milionu korun českých, když se filmaři přesunou tam – a k tomu navíc ještě parkování pro štáb zdarma a další výhody.

Radnice v Oslu to označila za pokus o krádež a nabídla filmařům v podstatě stejné podmínky, když zůstanou. Stockholmská radnice na to konto do sousedního Norska vzkázala, že se tam prý chovají jako amatéři.

Filmový průmysl znamená peníze, pracovní místa a případně také turisty. Stockholm má na podobné pobídky filmařům vyhrazený vlastní fond. Krom toho režisérem Sněhuláka je Švéd Tomas Alfredson, takže se Stockholm cítí být v právu.

Scorsese bude producentem

Nový film na motivy Sněhuláka by mohl jít do kin na přelomu letošního a příštího roku. Přímo o filmu se zatím prakticky ví pouze jméno režiséra – Tomase Alfredsona, který předtím režíroval švédský horor Ať vejde ten pravý.

Původně se dlouho spekulovalo, že by se režie měl ujmout legendární Martin Scorsese, který je známý třeba Prokletým ostrovem. Scorsese by ale měl místo toho Sněhuláka produkovat.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme