Ostravak Ostravski vtrhne v říjnu do kin a stane se hrdinou z nouze. Ztvární ho Igor Chmela

Pro hrubý výraz nejde daleko. Skrývá se za přezdívkou Ostravak Ostravski a přísně si hlídá, aby se nikdo nedozvěděl, kdo doopravdy je. Jeho texty už naplnily sedm knih. Podle Ostravakova námětu vznikl scénář a režisér David Kočár podle něj natočil svůj celovečerní debut. V kině se Ostravak Ostravski představí v polovině října.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herec Igor Chmela

Herec Igor Chmela | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Ve svých textech, které píše fonetickým přepisem ostravštiny, se svérázným způsobem věnuje rodinným vztahům nebo třeba rozbité mikrovlnce.

Čtenáře blogu a knížek baví už dvanáct let a inspiraci u něj našli i filmaři.

Museli přesvědčit autora Deniku Ostravaka, aby jim poskytl práva na zpracování jeho textů, našli příběhovou linii a vybrali herce. Podle scénáře od Vladislava Kučíka natočil David Kočár svůj celovečerní debut Ostravak Ostravski.

„Úplně přesná specifikace je podle mě satirická komedie. Specifičnost toho humoru vychází spíš z toho kraje v propojení s humorem, který vychází z knih Denik Ostravaka. Film je volně na motivy na těchto knih,“ vysvětluje sám režisér, v čem spočívá humor filmu.

Do hlavní role obsadil režisér Igora Chmelu. Vedle něj se ale objevují i další herci, kteří mají k ostravskému regionu osobní vztah.

Například představitelka Jarkovy matky Jitka Smutná několik let působila v ostravském divadle a i díky tomu zvládla hrát s tamním přízvukem.

Herce nebylo podle režiséra pokaždé snadné uhlídat. „Když vám přijdou na plac čtyři chlapi jako je Igor Chmela, bratři Čapkové a Vladimír Polák, tak musíte počítat, že se tam bude improvizovat, protože to je občas neřízená střela. Když ji úplně vypustíte, nevíte, kde se zastaví,“ říká Kočár.

Hlavně neparodovat

Identita autora Deniku Ostravaka zůstává neznámá. Ve filmu Jarka Ostravského hraje Igor Chmela. Jak ho vidí on?

„Je povoláním horník, obyčejný ostravský chachar. Stane se mu jedna zásadní životní věc, díky které se stane hrdinou, ale posléze se ukáže, že je hrdinou z nouze a musí tu situaci nějak řešit,“ přibližuje svou postavu Chmela.

Jeho postava mluví ostravským dialektem. Herec ale nechtěl, aby byl Jarek Ostravski karikaturou sebe sama.

„Ostravský přízvuk je tam docela dost znát, bylo to i záměrem. Aby to bylo maličko satiricky nadsazené a zároveň, aby se to drželo v přijatelných hranicích a ta postava byla uvěřitelná a nebyla to parodie,“ poodkrývá představitel hlavní role.

Teď filmaři dokončují střih, do kin film vstoupí v polovině října.

Kateřina Svátková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme