Papeže s mečem na tygrovi jsem vymyslel já, možná to Poláci přijmou jako oficiální znak, směje se tvůrce seriálu Kosmo

Satirický seriál Kosmo dobývá Polsko. Scéna, kde čtvrtinový Polák v roli Jakuba Žáčka prosí o pomoc posádku polské rakety, se už několik dní šíří polskými sociálními sítěmi. Pětidílná série se přitom v zemi oficiálně nevysílá. Tvůrce seriálu Tomáš Baldýnský to bere s humorem sobě vlastním, když říká, že pokud tahle kauza způsobí, že si některá z polských televizí seriál nakonec koupí, tak to bude „samozřejmě hezké“.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Baldýnský

Tomáš Baldýnský | Foto: Jana Přinosilová

Před pár dny jste sdílel naši zprávu o tom, jak scéna z vašeho seriálu ovládla polské sítě. Věděl jste už předtím, jak moc je váš seriál v Polsku populární?

On bohužel není populární náš seriál, ale spíš útržky, které se dostaly do zájmu polských internetových fanoušků. Kéž by byl populární celý seriál, to by ho ale musel nejdříve někdo koupit a přeložit. Věděl jsem ale o tom, že je to oblíbená zábava lidí, kteří jsou hodně na internetu.

V diskuzích se Poláci často dohadují nad konceptem toho, že Češi pindají. Tento stereotyp jim je očividně cizí.

My jsme ten česko-polský motiv v našem seriálu mířili spíše na nás, jako takovou reflexi toho, co cítíme sami k sobě a okolním národům, jako jsou třeba Poláci. Celý díl Kosma, který je tomuhle věnovaný, je vlastně věnovaný mindráku, který, myslím, náš národ má v porovnání s jinými národy. Že si připadáme méně vážní, méně hrdí. A to znamená, že to, čemu oni tam nerozumí, je pravděpodobně část, kterou pochopili spíš Češi.

'Jak je možné nemilovat Čechy?' Poláci propadli absurdnímu humoru seriálu Kosmo

Číst článek

U Poláků je dost oblíbený i motiv na polské raketě, který zobrazuje papeže jedoucího na tygrovi a třímajícího ohnivý meč. Kdo je vlastně autorem tohoto motivu?

Tohle jsem vymyslel já. Přemýšlel jsem totiž ve své hlavě, jak by asi mohl vypadat nejhrdější polský symbol. Ale výtvarníkem je Dan Špaček, výtvarník našeho projektu, se kterým se pracovalo úplně krásně. A to je to, co se, doufám, bude v Polsku jednou hrozně dobře prodávat a možná to i Polská republika přijme jako svůj oficiální znak místo toho, který mají dnes.

Takže kdyby chtěli, protože zájem tam zřejmě je, mohli by si někde s tímto motivem koupit nějaké upomínkové předměty?

To je složitá otázka. Jestli by byl zájem, určitě jim zařídíme, aby si to mohli někde koupit. My jsme zatím upomínkové předměty udělali spíše jen pro naše fanoušky, kteří si stýskali, že žádné nejsou, a tak jsme svépomocí nějaké vyrobili. A samozřejmě, kdyby se nám ozval nějaký velký polský obchodník s upomínkovými předměty, tak s ním jistě uděláme vynikající „deal“ v zlotých.

Vy už jste zmínil, že se seriál neprodával nikam do zahraničí.

Ze seriálu Kosmo | Foto: Česká televize

Nevím o tom, že by se někam prodal. To zařizuje Česká televize. Poslední informace byla, že se nikam neprodal. Jestli tahle kauza, která se kolem seriálu rozeběhla v Polsku, napomůže, aby si ho nějaká polská televize koupila, tak to bude samozřejmě hezké. Je otázka, nakolik mu budou rozumět, ale to bych rád otestoval tím, že se na něj podívají.

Dostal jste podobné reakce třeba od Slováků?

Dostal, ale to byli buď Slováci žijící v Česku, nebo moji kamarádi ze Slovenska, kterým jsem to posílal. To znamená, reakce úvodní mám, ale nejsou to reakce nepoučeného diváka. Jsou to reakce lidí buď z branže nebo mého okolí, takže se nedá moc dobře odhadnout, jak by to dopadlo, kdyby se to pustilo do plenéru. I pro mnoho lidi u nás, kteří na to nebyli připraveni, to myslím bylo docela překvapení. A spousta lidí ten seriál nepřijala.

Kromě toho, že zatím alespoň útržky seriálu bodují u Poláků, tak bylo Kosmo podle informací České televize výrazně vyhledáván i vysokoškolsky vzdělanými diváky. Co na to říkáte?

To je skvělé. Je vidět, že i vysokoškolsky vzdělaní lidé mají čas na blbosti.

"Polský znak", který vytvořili tvůrci satirického seriálu Kosmo. | Foto: Reprofoto ČT

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme