Pat a Mat slaví čtyřicet let, seriálové postavičky jsou oblíbené po celém světě

A je to! Oblíbený podtitul animovaného seriálu Pat a Mat. Postaviček, které znají jak malé děti, tak jejich prarodiče. Během čtyřiceti let se komické příběhy popletené dvojice dostaly do poloviny světa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pat a Mat

Pat a Mat | Foto: Wikipedia, Patmatfilm

Melodii Petra Skoumala si spojí s dnes už legendárním seriálem každý. K němu se ale autor, podepsaný pod hudbou Maxipsa Fíka nebo Králíků z klobouku, připojil až s druhým dílem.

Stejně tak svá jména postavičky v červeném a žlutém roláku získaly až koncem osmdesátých let. Seriálu pak nic nebránilo, aby se dostal do celého světa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čepičky nepatřily k dvojici Pat a Mat odjakživa. Ve vůbec prvním díle, nazvaném Kuťáci, mají postavy holé hlavy.

„Kutilství je fenoménem po celém světě. Ten seriál je velice oblíbený po celém světě. Zejména v Japonsku nebo Jižní Koreji,“ říká režisér Marek Beneš. Ten je zároveň i synem autora původní série, Lubomíra Beneše. Pata a Mata začal natáčet před čtrnácti lety.

Celkový počet dílů tak přerostl přes osmdesátku. Letos na jaře dokonce vznikl i celovečerní film. Práce se ale ani v jednadvacátém století nemění, jak popisuje ve tři roky staré reportáži animátor Jan Smrčka.

„Pořád používáme klasickou ruční animaci. Vybavením animátora je zde stále pinzeta, zubařské pátradlo, kleště, tužka i štípačky,“ vypráví Smrčka.

Seriál má původní humor

Stejně tak se nemění ani schéma příběhů kutilské dvojky. To má vždy svébytné řešení. V seriálu zůstává i původní humor.

„Na vtipu nesmí být znát frustrace, ani únava z okolního dění. Musí mít nadhled a odlehčit v člověku to, co ho tíží,“ popisoval seriálový humor v archivním materiálu kreslíř Vladimír Jiránek.

Pat a Mat se poprvé objevili v televizi jako Kuťáci, tehdy ještě bez čepic, v roce 1976. Přesně před čtyřiceti lety.

Ondřej Bambas, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme