Pokračování Star Wars má světovou premiéru v L. A. Čeští fanoušci si musí pár dní počkat

Film Star Wars: Síla se probouzí bude mít dnes celosvětovou premiéru v americkém Los Angeles. Čeští fanoušci si ale musí ještě tři dny počkat. Sedmé pokračování sci-fi ságy se v našich kinech objeví o půlnoci ze středy 16. na čtvrtek 17. prosince.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Star Wars. Zleva bílí vojáci Impéria, takzvaní stormtroopeři, herci  John Boyega a Daisy Ridleyová, režisér J. J. Abrams a herec Adam Driver. V popředí vlevo robot R2-D2 a vpravo nový BB-8

Star Wars. Zleva bílí vojáci Impéria, takzvaní stormtroopeři, herci John Boyega a Daisy Ridleyová, režisér J. J. Abrams a herec Adam Driver. V popředí vlevo robot R2-D2 a vpravo nový BB-8 | Zdroj: Reuters

Sedmé pokračování Star Wars se odehrává zhruba 30 let po událostech filmu Epizoda VI: Návrat Jediho natočeného v roce 1983.

Jednou z hlavních postav nového dílu bude mladá žena Rey, kterou ztvárnila pro filmový svět dosud neznámá 23letá Daisy Ridleyová.

Dalším kladným hrdinou bude stormtrooper Finn. Zběhlého vojáka Impéria si zahrál také 23letý John Boyega.

Hlavní zápornou postavou bude v tomto díle pravděpodobně temný rytíř jménem Kylo Ren. Tvůrci Star Wars už v prvním traileru na konci listopadu 2014 odhalili také jeho nový světelný meč s křížovou záštitou, která historicky chránila ruku rytíře před zraněním.

Pro sci-fi ságu byli také vždy důležití roboti. Hlavním hrdinům předchozích dílů pomáhali bílo-modrý droid R2-D2 a zlatý humanoid C-3PO. Ve filmu Star Wars: Síla se objeví nový druh robota nazvaný BB-8.

U Hvězdných válek (Star Wars) vznikaly jako první mezi lety 1977 až 1983 díly IV – VI. Poté mezi lety 1999 až 2005 začal George Lucas natáčet díly I – III. Sága vypráví příběh rodiny Skywalkerů mezi boji hodných rytířů Jedi a zlých z řádu Sith. Rytíři Jedi najdou malého chlapce Anakina Skywalkera, ze kterého chtějí vycvičit nového Jediho. Mistr Obi-Wan Kenobi zasvěcuje Anakina do umění rytířů Jedi. Kvůli strachu ze smrti své milované Padmé ale nakonec Anakin přejde na temnou stranu síly a stane se z něj Darth Vader, lord ze Sith. Padmé před smrtí porodí Anakinovi dvojčata – Luka a Leiu. Luke vyrůstá u strýce, Leia v rodině senátora. V dospělosti je dohromady svede náhoda, přidávají se k povstalcům a chtějí bojovat proti Darthu Vaderovi. Z Luka se za pomoci mistra Yody stane Jedi a zjistí, že Darth Vader je jeho otec. Bojuje s ním a Darth Vader nakonec umírá.

Kromě nových tváří se ale fanoušci setkají také se starými známými hrdiny. V novém díle se vrací například kapitán hvězdné lodi Millennium Falcon Han Solo v podání Harrisona Forda, princezna Leia v podání Carrie Fisherové a rytíř Jedi Luke Skywalker, kterého opět hraje Mark Hamill.

Režie se ujal J. J. Abrams, který patří k nejvlivnějším producentům a režisérům v Hollywoodu. Stojí například za televizním seriálem Ztraceni, pro konkurenční studio Paramount natočil dva filmy inspirované televizním seriálem Star Trek a jeho režijní rukopis nese také třetí pokračování Mission: Impossible.

„Umí pracovat jak s dějovými linkami a postavami, jeho filmy jsou ale také vždy velkolepou podívanou, trikově bych řekl velmi vymazlenou. Vždycky je to velký kinozážitek,“ popsal pro Český rozhlas Petr Cífka ze serveru moviezone.cz.

Charakteristickou hudbu ke všem dílům Star Wars složil John Williams. Jeho doprovod znají diváci také z filmů Čelisti, E. T. – Mimozemšťan, série o Indianu Jonesovi nebo některých filmů Sám doma a Harry Potter.

Uvedení filmu doprovází spousta reklamních předmětů. Kromě klasických triček si fanoušci mohou koupit také hračky, postavičky, počítačové hry nebo třeba nádobí. Prodej těchto věcí tvoří zásadní část všech zisků.

Celkem filmy Star Wars vydělaly od 70. let podle odhadů 28 miliard amerických dolarů. Zisk z prodaných lístků tvoří necelých pět miliard.

Fanoušci Star Wars kupují figurky k novému filmu. Cena těch starších roste

Číst článek

Mánii Star Wars podlehly také některé společnosti, například internetový gigant Google. Pokud se uživatel přihlásí na svůj Gmail a vybere si na google.com/starwars světlou, nebo temnou stranu síly, otevře se mu několik nových prvků.

Při načítání Gmailu se objeví červený, nebo modrý světelný měč, v mapách se žlutý panáček Street View promění ve stormtroopera nebo bojovníka rebelů a novou barvu dostane i časová osa a posuvník hlasitosti u videí na YouTube.

Google nabízí nové doplňky ke Star Wars | Foto: Anna Kottová

Britský deník Daily Telegraph na webu stejně jako Google nabízí uživatelům charakteristické žluto-černé grafické zobrazení, jako mají úvodní titulky filmů Star Wars. U článků Daily Telegraph s tematikou Star Wars stačí pod fotografií kliknout na „Activate Star Wars Mode“ u Google pak do vyhledávače napsat „A long time ago in a galaxy far, far away“.

Po Star Wars: Síla se probouzí se už počítá s osmou epizodou, která je plánována na rok 2017. Jejím tvůrcem má být Rian Johnson. Hovoří se také o tom, že devátý díl vědeckofantastické ságy Hvězdné války natočí Colin Trevorrow, který režíroval například Jurský svět.

Za rok by měl do kin přijít také film Rogue One, který se zřejmě zařadí před Epizodu IV - Nová naděje a bude vyprávět příběh skupiny povstalců.

Star Wars | Foto: ČTK

Anna Jadrná, Vojtěch Koval, Radek Kříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme