Populární dvojice Jů a Hele je na obrazovkách už 30 let

Před třiceti lety se poprvé na televizních obrazovkách objevili populární postavičky Jů a Hele. Jako moderátoři pořadu Studio Kamarád uváděli každou neděli pohádky a řešili s dětmi nejrůznější problémy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alžběta Šáchová (vysílání na Mezinárodním fe...  )

Alžběta Šáchová (vysílání na Mezinárodním fe... ) | Foto: Radio Wave


Zelené Jů a oranžové Hele začali být televizními kamarády dětí už v roce 1980. Plyšové loutky ztvárnil kreslíř a výtvarník Stanislav Holý, hlasy jim propůjčili Jiří Lábus a Milan Neděla, později Ota Jirák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jů a Hele slaví 30 let. O populárních postavách hovořil ve Světě o deváté jejich spolutvůrce Jiří Chalupa

Jejich show nezapřela inspiraci britsko-americkými pořady The Muppet Show a Sezamová ulice, přesto podle Jiřího Chalupy, tvůrce Studia Kamarád, šlo o originální postavy, které plnily roli jakýchsi dětských ombudsmanů.

„Standa Holý udělal naše figury naprosto český a svoje. I poslání bylo úplně jiné. Nikdy nechtěly děti nic učit, vždycky si s nimi chtěli hrát a chtěli být na jejich straně. Děti potřebovaly někoho, kdo by se jich zastal proti všemocným dospělákům, a někoho, kdo by je rád pohladil a koho by si mohli pohladit ony,“ říká Chalupa.

Úspěch tehdejšího Studia Kamarád byl veliký a trval několik let. Koncem osmdesátých let se ale „Jůheláci“ na čas z obrazovek Československé televize vytratili.

„Vždycky přišel někdo, kdo říkal, že to už ne, že to chce něco nového, nějaké moderní figury. Udělaly se, nebyly špatné, ale vždycky jsme se vrátili zpátky k Jůhelákům. Oni prostě zvou k pohlazení, jsou harmoničtí, a to děti potřebují,“ dodává Jiří Chalupa.

Studio Kamarád se přestalo vysílat v roce 1999 a nahradilo ho Studio Rosa. Dnes jsou Jů a Hele k vidění v Hřišti 7. Už nemoderují celý pořad, ale mají tam své uzavřené scénky.

Martin Hromádka, Alena Adamcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme