Postavili se tyranii a bojovali za to, čemu věřili, shodují se tvůrci filmu Anthropoid

ROZHOVOR. Film Anthropoid má za sebou slavnostní pražskou premiéru. Snímek přijel do hlavního města zhlédnout i britský režisér Sean Ellis a představitel jedné z hlavních rolí Cillian Murphy. Ellis se atentátem na Heydricha začal zabývat před více než deseti lety a příběhu doslova propadl. „Postavili se tyranii a bojovali za to, čemu věřili,“ říká britský režisér v rozhovoru pro Český rozhlas. „Cítili jsme obrovskou zodpovědnost a zároveň pokoru,“ dodává herec Murphy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tvůrci filmu Anthropoid. Zleva výkonný producent Kryštof Mucha, herečka Alena Mihulová, režisér Sean Ellis, herci Cillian Murphy a Anna Geislerová a výkonný producent David Ondříček

Tvůrci filmu Anthropoid. Zleva výkonný producent Kryštof Mucha, herečka Alena Mihulová, režisér Sean Ellis, herci Cillian Murphy a Anna Geislerová a výkonný producent David Ondříček | Zdroj: ČTK

Co se vám, pane režisére, vybaví, když se dnes řekne Operace Anthropoid?

Co se mi vybaví? Především hrdinství. Hrdinství mužů a žen v bývalém Československu, kteří se postavili tyranii a bojovali za to, čemu věřili. Hodně z nich za to zaplatilo životem. Takové lidi bychom měli připomínat a ukázat jejich příklad novým generacím.

V České republice je téma atentátu na Heydricha živé i po více než sedmdesáti letech. Jak je to ale u britských nebo amerických diváků?

Přehrát

00:00 / 00:00

Hrdinství v Československu. Postavili se tyranii a bojovali za to, čemu věřili, shodují se tvůrci Anthropoidu. Natáčela Kateřina Svátková

Tento příběh tam není úplně známý, což byl jeden z důvodů, proč jsem ho chtěl převyprávět a natočit v angličtině. Díky tomu se film dostane k daleko většímu množství lidí a dá se pochopit i mimo Českou republiku.

Je hezké, když se stanete vypravěčem něčeho takového. Reakce v Británii byly fantastické, protože je spousta lidí, kteří předtím o tomhle příběhu vůbec nic nevěděli. Oživit tenhle příběh přímo v České republice nám dělalo velkou radost. Práce s českými herci byla opravdu příjemná. Moc se to povedlo a já osobně jsem na ten film opravdu hrdý.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) mluví k tvůrcům před premiérou filmu Anthropoid. Zleva naslouchají tlumočnice, režisér Sean Ellis a herci Cillian Murphy, Anna Geislerová a Alena Mihulová. | Foto: ČTK

Na pražskou premiéru snímku přijel také irský herec Cillian Murphy. Režisér vás obsadil do jedné z hlavních rolí. Jaké pro vás bylo hrát československého hrdinu a patriota Jozefa Gabčíka?

Film Anthropoid vypráví příběh Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše. Českoslovenští parašutisté spáchali v roce 1942 atentát na jednoho z nejvýše postavených mužů Třetí říše Reinharda Heydricha. Kubiše ztvárnil irský herec Jamie Dornan, Gabčíka pak irský herec Cillian Murphy. Z českých herců ve snímku Anthropoid diváci uvidí například Aňu Geislerovou, Alenu Mihulovou nebo Romana Zacha. Snímek natočil britský režisér Sean Ellis.

Byla to opravdová výzva. Cítili jsme obrovskou zodpovědnost a zároveň pokoru, protože naše postavy byli skuteční lidé. Položili obrovskou oběť a nakonec i vlastní životy za něco, čemu věřili. To vás zasáhne, navíc když si procházíte ulicemi, kde se to všechno doopravdy stalo.

Obzvláště pro mě a Jamieho Dornana, který hrál Kubiše, dala tahle místa příběhu skutečný rozměr. Projížděli jsme třeba ulicemi, kde se to všechno stalo, kde nacisti zabíjeli. Natáčet přímo tady v Čechách byl skvělý nápad. V tomhle měl Sean Ellis jasno od začátku, jinde to snad ani nešlo.

O život nakonec parašutisti bojovali v kostele svatého Cyrila a Metoděje na pražském Novém městě, kde se jim několik dnů dařilo skrývat.

Z kostela, kde se skrývali, máme jen exteriéry. Na Barrandově ale vyrostla přesná replika kostela a musím říct, že něco tak perfektního se často nevidí.

A jak se vám spolupracovalo s českými hereckými kolegy?

Doopravdy jsme je potřebovali, už kvůli tomu, aby nás naučili český akcent v angličtině. Moc nám to pomohlo. Sean chtěl už od začátku obsadit do filmu co možná nejvíc českých herců.

Atentát na Heydricha | Foto: Michal Jindra

Kateřina Svátková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme