Před 40 lety Spielberg probudil děs a hrůzu na plážích. Kina uvedla Čelisti

Miliony lidí kvůli němu mají strach plavat na otevřeném moři. Řeč je o legendárním filmovém hororu Čelisti Stevena Spielberga. Američané jej poprvé mohli vidět v kinech přesně před 40 lety a stály se na něj fronty. Ve své době překonal rekord jako vůbec nejvýnosnější film.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Steven Spielberg

Steven Spielberg | Foto: Bontonfilm

Hlouček dětí si hraje ve vodě. Z moře vytryskne gejzír rudé vody a chlapec zmizí pod hladinou. Lovec žraloků Quint sklouzne z nakloněné kajuty přímo do rozevřených žraločích čelistí, které ho sevřou přesně v půlce těla.

To jsou jedny z nejděsivějších scén Čelistí. Film vyvolal takový strach z velkého bílého žraloka, že byl na mnoha místech téměř vyhuben. Ve skutečnosti jsou napadení člověka žralokem velmi vzácná. Podle National Geographic připadá na každou lidskou oběť dva miliony žraloků zabitých člověkem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O 40. výročí premiéry filmových Čelistí režiséra Stevena Spielberga se zajímal redaktor Viktor Daněk

Film samotný neměl příliš propracované triky, žralok se pohyboval trochu nemotorně a mechanicky. Psychologický efekt ale byl velmi přesvědčivý.

„Fungovalo to právě proto, že Spielberg byl chytrý, věděl, že ten žralok je „nic moc“ z technického hlediska, takže ten film natočil tak, že tam ten žralok není značnou část filmu vůbec vidět. To byl opravdu geniální tah,“ říká filmový publicista František Fuka.

Spielberg dostal na natáčení svého tehdy teprve druhého celovečerního filmu 9 milionů dolarů. To je podle Františka Fuky poměrně vysoká částka: „Z dnešního pohledu je to velmi málo, ale nezapomeňte, že Spielberg byl úplně neznámý režisér a bylo to velké riziko od studia.“

Risk se vyplatil. Film vydělal 470 milionů dolarů. Právě svým obchodním úspěchem jsou Čelisti výjimečné.

„Po Čelistech se začalo plánovitě přicházet s tím, že v létě budou největší megahity pro nejvíc lidí. Byl to vůbec první film, na který se chodilo tak, že se vytvářily fronty kolem bloků, ve kterých se čekalo na lístky,“ dodává Fuka s tím, že od té doby se těmto filmovým hitům říká „blockbustery“.

Čelisti získaly celkem tři Oscary. Za střih, zvuk a za hudbu pro Johna Williamse, který se později ještě více proslavil hudebním doprovodem k Hvězdným válkám.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme