Před 56 lety začala televize vysílat první československý seriál

Zcela nový žánr, televizní seriál, mohli diváci v Československu zhlédnout poprvé 9. prosince 1959. Jmenoval se Rodina Bláhova, vysílal se živě a do dnešních dnů se zachoval pouze jeden díl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Televizor

Televizor | Foto: Comstock Images

První seriál Československé televize si okamžitě získal srdce diváků, a ti si vynutili další pokračování. A to přesto, že dívat se na televizi nebylo na konci padesátých let zdaleka tak pohodlné jako dnes.

„Televize začínala, byl samozřejmě jeden kanál, obrazovky byly malé jak dopisní papír. Jarda Dudek se na mě byl podívat v Realistickém divadle, kde jsem hrál takovou roli kluka, co svede holku,“ vzpomíná, jak získal svou první televizní seriálovou roli herec Ladislav Trojan.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před 56 lety začala televize vysílat první československý seriál. Natáčela o něm Eva Rajlichová

V seriálu Rodina Bláhova, který režíroval právě Jaroslav Dudek, si zahrál syna Jardu:

„Maminku hrála Stella Zázvorková, Ilja Prachař mi hrál tatínka, Jiřina Jirásková mi hrála sestru.“

Z deseti dílů Rodiny Bláhovy, které se od prosince 1959 vysílaly, se dochoval už jen jeden poslední. Pro silvestrovské vysílání ho natočil režisér Stanislav Strnad.

Jedním z autorů seriálu byl také herec Ilja Prachař. Dalším byl dramatik a tehdejší šéfredaktor redakce zábavy Zdeněk Bláha. Právě po něm se televizní rodina jmenovala. Od čtvrtého dílu přibyl mezi scénáristy Jaroslav Dietl.

„Vysílalo se to živě, jako divadlo. To není, jako když se vystřelí z pistole, muselo se to nazkoušet,“ dodává herec Ladislav Trojan.

Rodinu Bláhovu pak na obrazovkách československé televize nahradili dodnes populární Tři chlapi v chalupě.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme