Představitelka britské královny, herečka Helen Mirrenová slaví 70. narozeniny

Sedmdesáté narozeniny slaví herečka, která svou kariéru spojila s britskou královnou Alžbětou II. Helen Mirrenová ji hrála ve filmu i v divadle. Kromě toho účinkovala i v seriálech nebo v jedné z festivalových znělek Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Helen Mirren uvedla film The door na 47, MFF Karlovy Vary

Helen Mirren uvedla film The door na 47, MFF Karlovy Vary | Foto: Filip Jandourek

V trochu hororové znělce filmového festivalu Helen Mirrenovou straší Křišťálový globus za přínos světové kinematografii. Nevejde se vedle Oscara, kterého dostala za ztvárnění britské královny Alžběty II.

„Hrát královnu byla velká výzva. Jde o současnou osobnost a každý nejen v Británii ví, jak královna vypadá, jak mluví, jak se pohybuje a na to všecko musíte dávat pozor. Je taky jasné, že taková práce znamená velkou pozornost," řekla Helen Mirrenová před třemi lety v Karlových Varech.

Byl tam s ní i její manžel, režisér Taylor Hackford, který nešetřil chválou.

„Vy jako diváci znáte výsledek práce Helen z obrazovky. Co ale nemůžete vědět, je to, jak úžasně se s ní pracuje. Na světě je jen pár herců jako ona. Zahraje totiž cokoliv, co si vzpomenete. Většina herců přitom dříve nebo později narazí na své limity - ať jde o emoce nebo fyzičku. A pak je to jako byste narazili na zeď a dál to nejde. U Helen jako by limity neexistovaly a to je pozitivní nejen pro práci režiséra, ale i pro ostatní herce na place."

Je možné, že manžel Helen Mirrenové není v jejím hodnocení úplně objektivní. Ale třeba o fyzičce sedmdesátileté herečky nemůže být pochyb. Nedávno si zahrála třeba agentku v akční komedii Red s Brucem Willisem a Johnem Malkovichem.

Počet ocenění, které Helen Mirrenová má, vypovídá o jejích hereckých kvalitách. Kromě zmíněného Oscara získala cenu Tony za divadelní herecký výkon i Emmy, která patří nejlepším hercům na televizních obrazovkách.

Představitelka britské královny Alžběty II. je proto také korunovaná. Alespoň pomyslně. Získat tyto tři ceny totiž není jen tak a říká se jim trojitá koruna herectví. Podobný úspěch se povedl třeba Al Pacinovi nebo Ingrid Bergmanové.

Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme