Příběh starých Keltů vypráví nová irská filmová pohádka Píseň moře

Osud poslední tulení víly přibližuje irská animovaná pohádka Píseň moře, která vstupuje do českých kin. Už získala nominaci na Oscara a kritici o ní píší jako o pravém irském klenotu. Dabovaná verze obsahuje i titulní píseň, kterou pro české diváky nazpívala držitelka Oscara a milovnice Irska Markéta Irglová.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Animovaný svět keltských mýtů vynesl mladému režisérovi Tommu Mooreovi už druhou nominaci na Oscara

Animovaný svět keltských mýtů vynesl mladému režisérovi Tommu Mooreovi už druhou nominaci na Oscara | Zdroj: Reuters

Do pražského kina Světozor dorazili diváci metr až metr a půl vysocí. Mezi nimi i sedmiletý a pětiletý Šimon a Eliáš.

„Dostali jsme pozvánku, tak doufám, že film dají. Těch dětí v jejich věku je tu víc,“ říká jejich maminka, herečka Lenka Krobotová.

Na film se přišel podívat i Pavel Mandys, který se animovaným filmem dlouhodobě zajímá a je také otcem nápadu založit a uspořádat udílení cena Magnesia Litera:

Přehrát

00:00 / 00:00

Irská pohádka Píseň moře vstupuje do českých kin. Natáčela o ní redaktorka Michaela Vetešková

„Režisér Tomm Moore je autorem, který se věnuje domácím legendám a tématům. Tohle je pohádka o zajetí v mořských hlubinách. V tomto směru je režisér ojedinělý zvláště v tom případě, že jde o anglosaského tvůrce, který má celý svět otevřený a přitom stále zůstává ve svém Irsku.“

Film vypráví o rodině žijící v bájné krajině starých Keltů na osamělém majáku. Její život se změní ve chvíli, kdy vyjde najevo, že dcerka je poslední z tuleních víl. Jedině ona totiž může písní moře zachránit všechny pohádkové bytosti, které proměnila v kámen zlá čarodějnice.

Animovaný svět keltských mýtů a naděje plné vyprávění o síle rodičovské a sourozenecké lásky vynesly mladému režisérovi Tommu Mooreovi nejen srovnání s největšími mistry animovaného filmu, ale také už druhou nominaci na Oscara.

Moore založil snímek na irském folkloru a pověstech. Zaměřil se na mladší publikum a snažil se natočit mnohem osobnější film založený na svých vzpomínkách na dětství v Irsku 80. let.

„Mně se to líbilo hodně. V nějakých fázích to bylo smutné, ale líbilo se mi to opravdu hodně,“ říká malá divačka. „Moc se mi film líbil – hlavně písničky a jak to bylo nakreslené. Ten styl se mi líbí,“ přidává další malý divák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Irský film Píseň moře, který vstupuje do českých kin, zhodnotil filmový publicista a spolupracovník ČRo Pavel Sladký

„Je tam hodně příšer a kouzelných bytostí. Ten, kdo se nebojí, na to může jít klidně do kina. Já jsem se trochu ale bála, bylo to strašidelné,“ říká další malá divačka, dcera filmového publicisty a spolupracovníka ČRo Pavla Sladkého.

„Myslím, že jsme se dcerou docela shodli v názoru na film, bavit se na něm mohou docela dobře i rodiče“ dodává Sladký.

Film skončil happyendem. Během hodiny došlo na smích, slzy i lehké poučení o tom, co je a není podstatné. A několik maminek se přiznalo k tomu, že na konci filmu také zamáčklo slzu.

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme