Raper Rytmus je Čech, zjistili filmaři při natáčení dokumentu. Právě jde do kin

Návštěvníci kin můžou ode dneška nahlédnout do soukromí nejznámějšího slovenského rapera. Promítat se začne dokument „Rytmus, sídliskový sen“ o Patriku Vrbovském alias Rytmusovi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rytmus

Rytmus | Foto: EMI Czech Republic

Rytmus je dnes velkou hvězdou, která naplňuje sportovní haly a zasedá v porotách nejsledovanějších televizních soutěží.

Dokument o něm vznikal osm let a ukazuje jeho život od narození do současnosti. Chybí v něm ale to, jak se z něj stala jedna z nejznámějších osobností česko-slovenské hudební scény.

Podle režiséra Mira Drobného je to schválně. „Měl jsem intuici, že fanoušky – i když je to možná zklame – zaujmeme něčím jiným. A to tím rodinným příběhem nebo příběhem o xenofobii a rasismu, které sílí na Slovensku stejně jako v Česku,“ říká režisér.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do kin jde dokument o raperovi Patriku Vrbovském alias Rytmusovi. Co filmaře při natáčení překvapilo, zjišťovali Tomáš Pilát a Marek Blaho

Film Rytmus, sídliskový sen nabízí exkluzivní záběry z rodinných videí a fotografie, vše doplňuje vyprávění lidí z raperova okolí. V dokumentu je také Rytmusova cesta do Indie, kde hledá své předky.

Miro Drobný upozorňuje, že díky této cestě filmaři přišli na nečekanou věc – že je Rytmus ve skutečnosti Čech.

„To jsme se dozvěděli, až když jsme vyplňovali víza, že národnost má českou. Samozřejmě jsme věděli, že se narodil v Kroměříži, do pěti let vyrůstal v Přerově, dokonce ve filmu sám říká, že se slovenštinu trochu musel učit, když přišel jako pětiletý nebo šestiletý do Piešťan. Mnoho lidí v Česku o tom určitě neví, že Rytmus je původem Čech,“ upozorňuje Miro Drobný.

Přehrát

00:00 / 00:00

S režisérem filmu Rytmus - sídliskový sen Mirem Drobným mluvil Tomáš Pilát

Celým filmem se také prolíná otázka romství a toho, jak se Vrbovský se svým původem vyrovnává.

„Určitě jsme nevstupovali do filmu s tím, že vytáhneme romskou otázku. Ta přišla sama, a bylo jasné, že se jí nevyhneme. Myslím si, že to může otevřít oči i těm, kteří možná Romy nenávidí, nebo k nim nemají příliš pozitivní vztah. Jak to ve filmu řekl Patrik – nemůžeš za to, jak se narodíš. Můžeš jen za to, kam směřuješ a čím budeš,“ dodává Drobný.

Tomáš Pilát, mka, Marek Blaho Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme