Rekordní Masaryk pobral 12 Českých lvů. V síni slávy Zaoralová a Bartoška

Nejlepším filmem bylo na 24. ročníku Českých lvů vyhlášeno drama Masaryk o synovi prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Tvůrci filmu Masaryk převzali dohromady 12 Českých lvů. Snímek je tak rekordmanem v historii udílení cen. Prvenství dosud držel Hořící keř s 11 soškami. Během večera byli do síně slávy uvedení Jiří Bartoška a Eva Zaoralová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisér Julius Ševčík a producent Rudolf Biermann

Režisér Julius Ševčík a producent Rudolf Biermann | Zdroj: ČTK

Masaryk se stal nejlepším filmem roku. Porota ocenila i režii, herecké výkony Karla Rodena a Oldřicha Kaisera, scénář a dalších sedm tvůrců. Masaryk měl omezenou premiéru už na konci roku, do širší distribuce ale dorazí až 9. března, symbolicky v den, kdy Jan Masaryk zemřel. Česko-slovenský koprodukční film se odehrává v letech předcházejících druhé světové válce.

Jako první se udělovala cena pro nejlepší dokument, kterou získal snímek Normální autistický film režiséra Miroslava Janka. Poté přišly na řadu většinou technické kategorie, které ovládl film Masaryk. Masaryk se může chlubit i nejlepším scénářem, za který byli oceněni Petr Kolečko, Alex Koenigsmark a Julius Ševčík. Celkem byl Masaryk ještě oceněn za nejlepší kameru, hudbu, střih, zvuk, scénografii, kostými i masky.

Ve stínu otce, historie a vlastních traumat. Masaryk nezklame, i tak ale spíše klouže po povrchu

Číst článek

Dvě ceny získal i film Já, Olga Hepnarová. Nejlepší výkon v hlavní roli předvedla podle akademie polská herečka Michalina Olszańska. Za vedlejší roli v tomto snímku byla oceněna i Klára Melíšková.

Speciálního potlesku se dočkala i dvojice Eva Zaoralová a Jiří Bartoška, zodpovědná mimo jiné za Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech.

Akademici udělili i ceny pro nejlepší televizní tvorbu. Nejlepším seriálem se stala Pustina z prudkce evropské HBO. Porazila seriály České televize Rapl a Kosmo. Nejlepším televizním filmem byl vyhlášen Zločin v Polné, kde vystupuje postava Tomáše Garrigua Masaryka v podání Karla Rodena.

Celkem 157 hlasujících akademiků vybíralo ze 42 celovečerních hraných a animovaných filmů a 29 dokumentů uvedených do distribuce v roce 2016. O sošku Českého lva se filmy utkají v celkem 15 statutárních kategoriích.

Galavečerem 24. ročníku Českých lvů provázela Adela Banášová.Už dříve se rozdávali Ceny české filmové kritiky, které opanovaly snímky Rodinný film a Já, Olga Hepnarová.

jra Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme