Režisér Zdeněk Tyc natočil pro Světlušku klipy s příběhy nevidomých

Xindl X, Bára Basiková, Chinaski a další umělci už tuto sobotu podpoří koncert pro Světlušku. Sbírka více než deset let pomáhá lidem se zrakovým handicapem. Během slavnostního večera budou mít premiéru i čtyři krátké klipy věnované lidem, kteří i přesto, že nevidí, žijí zajímavý život. Natočil je zkušený filmový režisér Zdeněk Tyc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Tyc

Zdeněk Tyc | Foto: Jan Sklenář

„My jsme hledali režiséra, kterému sociální problematika není vzdálená. Teď natočil film Jako nikdy s panem Schmitzerem, a když jsme viděli jak ten film, tak i rozhovory, které Zdeněk dával, tak jsme byli přesvědčeni, že to je ten správný muž,“ vysvětluje Linda Vaňková z Nadačního fondu Českého rozhlasu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čtyři klipy věnované nevidomým přiblížila redaktorka Eva Rajlichová

Zdeněk Tyc se sociálním tématům věnoval také ve svých filmech Smradi nebo El Paso. I přes bohaté filmařské zkušenosti byl zvědavý, co natáčení s nevidomými přinese.

„Když si vezmeme třeba hned první natáčení, čili lezení po skále s Honzou Říhou a Viktorem Pařízkem, který ho jistí, to bylo pro mě někde za hranicí představitelného,“ vzpomíná na natáčení s nevidomým horolezcem Janem Říhou a hercem Ondřejem Vetchým režisér Zdeněk Tyc.

V klipech se představí také cyklista Aleš Moravec, ale i nevidomá Jana Bydžovská z Nechanic u Hradce Králové, která se věnuje drezúře koní.

Program koncertu Světlo pro Světlušku | Foto: Milan Dvořák Lenka Červenková

„Ona sama to nazývá, že kůň jsou její oči. Je schopná jezdit složitou drezúru s pomocí manžela, který ji zvukově navádí, aby se orientovala v prostoru, ale umí i někam vyrazit sama. Tvrdí, že kůň ví, že ona nevidí, takže se vyhýbá nějakým riskantním situacím,“ popisuje Zdeněk Tyc.

Poslední portrétovanou je devítiletá Věrka Strbačková z Huslenek na Vsetínsku, která zpívá, hraje na housle a také sportuje.

„Věrka je neuvěřitelná, velice ctižádostivá, ale zároveň i cílevědomá. Něco pro to dělá, má velké ambice, chce být zpěvačkou nebo herečkou nebo spisovatelkou, všechny tyhle polohy rozvíjí a jediné dilema má z toho, že neví, co si vybrat,“ dodává režisér Zdeněk Tyc.

Všechny čtyři medailonky budou mít premiéru během slavnostního koncertu na Pražské křižovatce, k vidění ale budou třeba na webových stránkách svetluska.net.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme