Režiséři Menzel a Wajda zahájili ve Varšavě přehlídku filmů československé nové vlny

Ve Varšavě začala unikátní přehlídka desítek filmů československé nové vlny. Přehlídka s titulem Rebelové kamery představí do května celkem 47 snímků českých a slovenských režisérů z 60. let. Zahájili ji společně režiséři Jiří Menzel a Andrzej Wajda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Menzel

Jiří Menzel | Foto: Jana Kudláčková | Zdroj: Český rozhlas

Na debatu s Jiřím Menzelem a Andrzejem Wajdou přišly do zaplněného sálu varšavského kina Iluzjon stovky diváků. Mnoho z nich mladých polských filmařů. Po diskuzi s legendami následovala filmová lahůdka - Ostře sledované vlaky.

Jiří Menzel se přiznává, že on sám nemá pro nekončící oblibu svého filmu u polského publika vysvětlení: „Vždycky mě to mile překvapí, ale dost dobře tomu nerozumím. Jsem ale rád, že na to lidí chodí, že se jim to líbí.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Varšavě začala unikátní přehlídka desítek filmů českých a slovenských režisérů 60. let Rebelové kamery. Podrobnosti přidal zpravodaj Vít Pohanka

To Andrzej Wajda má jasnější představu o tom, čím české filmy z 60. let Poláky přitahovaly a přitahují. A proč se na ně i dnes v roce 2016 podléhá mladé polské publikum jejich magii.

České filmy z té doby měly podle něj velkou sílu v tom, že byly svým způsobem současné. Jejich příběh mohl být z minulosti, jako v případě Ostře sledovaných vlaků. Ale byly natočené, jako kdyby se odehrávaly právě teď a tak je vždycky brali diváci. A právě v tom je podle Andrzeje Wajdy jejich nesmrtelnost.

Ostře slědované vlaky (Václav Neckář ve filmu Jiřího Menzela z roku 1966) | Foto: Česká televize

Přehlídka Rebelové kamery bude k vidění také ve Wroclavi, která je Evropským hlavním městem kultury. Spolupořádají ji mimo jiné České centrum, Slovenský institut a český Národní filmový archiv.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme