Richard Müller v jiném světle. Chystá se premiéra dokumentu Nepoznaný

V posledních letech je osoba Richarda Müllera hodně reflektována bulvárními médii. Jeho obraz ale může vypadat jinak. Zpěváka ukazuje v trochu jiném světle nový slovensko-český dokument Nepoznaný. Název získal podle hitu Nespoznaný, který zpěvák nazpíval v roce 1984.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Richard Müller vydal nové album, pokřtil mu ho slovenský prezident Kiska (ilustrační foto)

Richard Müller vydal nové album, pokřtil mu ho slovenský prezident Kiska (ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec

Müller začínal se skupinou Banket, potom se věnoval sólové tvorbě. Nesmrtelné už jsou hity Po schodoch nebo Štěstí je krásná věc, který Müller nazpíval pro album V penzionu svět dvojice Hapka - Horáček.

„Richard má poměrně silnou pozici jak na české, tak na slovenské scéně. I jedno z jeho posledních turné se skupinou Fragile bylo velmi úspěšné, s velkým počtem koncertů a s velkými návštěvami. I když jeho pozice může mnohým připadat slabší nebo ne už tak silná jako v 2. polovině 90. let, je pořád velmi silná.“ říká hudební publicista Antonín Kocábek.

Film se snaží ukázat Müllera v jiném světle, než jak ho často mohou lidé vidět prostřednictvím médií. „Zabývá se jeho osobností, jeho přístupem k životu a tak dále. Nemá ambici dokumentovat jeho kariéru,“ vysvětluje Kocábek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondřej Bambas na ČRo Plus představil dokument o zpěvákovi Richardu Müllerovi Nepoznaný

Záběry z Müllerova videoarchivu

Dokument Nepoznaný nabízí divákovi také hodně záběrů z osobního archivu, z videokazet samotného zpěváka.

„Velmi mě překvapilo, že nám dal Richard svůj soukromý videoarchiv. Uvědomil jsem si, že to je obrovské gesto, že máme možnost vidět něco, co ještě nikdo neviděl a paradoxně to neviděl ani Richard,“ popisuje režisér filmu Miro Remo a dodává:

„Ve střižně jsem měl možnost ten materiál poznat a najednou jsem byl ponořený v jeho dvouročním životě v 90. letech, když natáčel Noční optiku. A měl jsem pocit, jako bych se hrabal v archivu někoho, kdo už nežije. Měl jsem podobný pocit, jako když jsem viděl film o Amy Winehouse nebo o Kurtovi Cobainovi.“

Záběry jsou mnohdy překvapivé a tvůrcům zejména v první polovině nabízejí prostor pro hlubší pochopení života současného zpěváka.

Na festivalu Rock for People vystoupila i hvězda slovenské hudební scény Richard Müller | Foto: Ondřej Vaňura

Král showbyznysu

Kromě osobnosti Richarda Müllera snímek prostředí, v němž se zpěvák pohybuje. Což je showbyznys, který je podle režiséra Mira Rema Müllerovi přirozeným prostorem.

„Richard se v showbyznysu naučil plavat a na dlouhý čas ho v podstatě ovládl. Pozůstatky jeho absolutního kralování jsou znatelné dodnes. Jeho vliv na lidi je stále obrovský. Pro mě je to větší král slovenského showbyznysu než Rytmus. Už přišly nové generace, které mají nové vzory, ale ten náš byl kdysi Richard Müller,“ dodává režisér filmu Miro Remo.

Film Nepoznaný už má svou slovenskou premiéru za sebou, v českých kinech ho uvidí diváci od 2. února.

Ondřej Bambas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme