Sadista Grey z Padesáti odstínů šedi spáchá v Praze atentát na Heydricha

Představitel sadistického miliardáře Christiana Greye z Padesáti odstínů šedi bude natáčet v Česku. Ir Jamie Dornan si tentokrát dokonce zahraje Čecha - ztvární totiž jednu z hlavních rolí ve filmu Anthropoid o atentátu na Reinharda Heydricha. Britský režisér Sean Ellis bude točit v Praze a na snímku se zřejmě bude podílet i česká produkce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Irský herec Jamie Dornan

Irský herec Jamie Dornan | Zdroj: Reuters

Vedle Jamieho Dornana v roli Jana Kubiše si jeho kolegu Jozefa Gabčíka zahraje Cillian Murphy.

Murphy je stejně jako Dornan irského původu a je zároveň muzikant a herec. Po řadě menších rolí se klíčovým přelomem v jeho kariéře stal snímek Christophera Nolana Batman začíná.

Původně se Murphy ucházel o roli titulního rozdvojeného hrdiny, nakonec ale ztvárnil Batmanova protivníka. Za tuto roli byl dokonce navržen na cenu „Nejlepší padouch roku“.

Po tomto úspěchu se začal objevovat častěji. Zahrál si třeba ve snímku Tajemný let s Jodie Fosterovou, ve sci-fi Sunshine nebo ve filmu Počátek, opět v režii Christophera Nolana.

'Neuvěřitelný příběh odvahy a statečnosti'

Tentokrát se ale režie ujme britský režisér Sean Ellis. V české historii nepátral, ani se na česká témata nijak nezaměřuje. Jak se k příběhu Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše dostal?

„Narazil jsem na něj náhodou. Pomyslel jsem si, že je to neuvěřitelný příběh odvahy a statečnosti. Češi byli v nesmírně složité situaci. V těch časech vládla nedůvěra a zmatení. Skoro všichni si přáli, aby byli Němci pryč, ale pak bylo jen pár lidí, kteří skutečně aktivně kladli nacistům odpor. Život za války byl docela dobře možný, když člověk sklonil hlavu, ale stejně bylo nutné se ptát, jak dlouho takový klid vydrží,“ řekl Ellis Českému rozhlasu.

Tento příběh ale nebude zfilmovaný poprvé. Asi nejznámějším zpracováním je snímek Atentát, který už v roce 1964 zrežíroval Jiří Sequens starší a v roli vedoucího parašutistické skupiny tehdy zazářil Radoslav Brzobohatý. Role, které v britském filmu ztvární Cillian Murphy a Jamie Dornan, si zahráli Rudolf Jelínek a Ladislav Mrkvička.

Podrobně se téma objevilo třeba ve filmu Lidice. I zahraniční tvůrci už ale natočili film o přípravách atentátu na říšského protektora. V roce 1975 Brit Lewis Gilbert natočil snímek Operace Daybreak. Tento film ale podle kritiky obsahuje řadu nepřesností.

Snímek Anthropoid (podle názvu operace atentátu na Heydricha, pozn. red.) by se měl v Praze začít natáčet na konci července.

Atentát na Heydricha | Foto: Michal Jindra

Simona Bartošová, Klára Vičíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme