Sexsymbol 50. let. Herečka Marilyn Monroe by oslavila devadesátiny

Fotografie půvabné blondýnky se vzdouvající se sukní patří k symbolům amerického života 50. let. Bílé šaty herečky Marilyn Monroe z legendární scény z filmu Slaměný vdovec se před pár roky prodaly za rekordních 5,5 miliónu dolarů. Pro filmové fanoušky a sběratele je Marilyn Monroe stále jednou z nejvyhledávanějších celebrit. Dnes by jí bylo devadesát let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marilyn Monroe v roce 1955

Marilyn Monroe v roce 1955 | Foto: public domain, Popular Library New York

Za války pracovala v továrně na padáky, pak byla modelkou a už ve dvaceti podepsala první smlouvu s filmovým studiem 20th Century Fox. Dlouho se ale objevovala jen v druhořadých rolích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dodnes patří k největším hereckým legendám. Marilyn Monroe by dnes bylo devadesát let. Příspěvek připravil Jaroslav Skalický

Vynikla až ve snímku Asfaltová džungle. Díky dalším filmům, které těžily hlavně z jejích tělesných vnad, se postupně stala americkým sexsymbolem. Režiséři ji obsazovali do postav prostoduchých naivních plavovlásek. Proslavila ji hlavně dodnes oblíbená komedii Někdo to rád horké.

Po celý svůj život Marilyn Monroe poutala pozornost bulvárního tisku neuspořádaným životem, profesionálními problémy a milostnými avantýrami. Mezi její milence patřili i prezident J. F. Kennedy a jeho bratr Robert.

Tři její manželství ztroskotala. Nejdéle žila se slavným dramatikem Arthurem Millerem. Napsal scénář jejího posledního dokončeného filmu Mustangové.

Poslední roky svého krátkého života Marilyn Monroe bojovala s alkoholem, brala uklidňující prášky a nejspíš i drogy. Zemřela v 36 letech za nejasných okolností.

Věci, které po ní zůstaly, se na aukcích prodávají za obrovské ceny. Mezi nabízenými kousky na listopadové aukci v Los Angeles má být například i kostým z filmu Někdo to rád horké. Ceny rób by se prý mohly vyšplhat až na víc než 10 milionů korun.

Marilyn Monroe | Foto: Český rozhlas

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme