Slavná poslední Napoleonova bitva bude poprvé zachycená ve 4D filmu

Zmařené naděje císaře Napoleona, jeho drtivá porážka a nakonec útěk z bojiště. To všechno bude zachycovat nový hraný dokument o poslední Napoleonově bitvě u Waterloo. Belgičtí filmaři do něj právě natáčejí scény, aby ho mohli promítat příští rok jako připomínku 200. výročí pro Napoleona neslavné, ovšem v dějinách velmi významné bitvy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jízdní jednotky v útoku

Jízdní jednotky v útoku | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Film bude promítaný ve formátu 4D. Diváci si tak budou moci užít nejen trojrozměrný obraz. K tomu se ještě bude platforma třást a kvadrofonní zvuk bude vytvářet dojem, že kolem nich sviští kulky a ucítí zápach střelného prachu, potu koní a bojiště vůbec.

Bitva mezi francouzskou armádou a spojenými vojsky Velké Británie, Pruska a Nizozemska trvala 18. června 1815 celé odpoledne. Film ovšem bude zachycovat jen necelou poslední hodinu, kdy už Napoleon poznával hořkou pravdu, že prohrál.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na místě natáčení nového 4D filmu u Waterloo byl také redaktor ČRo Pavel Novák

Premiéru bude mít příští rok na jaře v novém návštěvnickém centru, které vznikne u kopce s památníkem na okraji bývalého bojiště. Bude se promítat v amfiteátru na dlouhém, zahnutém plátně.

„Bude to panoramatický film na výseči 160 stupňů. Když budou diváci v polovině plátna, ocitnou se prakticky uprostřed bitevní vřavy,“ řekl belgické televizi VRT režisér filmu Guillem Bellemans.

Film bude přesně popisovat sled událostí před dvěma sty lety. Bude mít ale jednu drobnou vadu na kráse.

Natáčí se teď, po opadnutí návalu návštěvníků památníku bitvy u Waterloo v době hlavní turistické sezóny. Na polích jsou holá strniště a někde už je i zoráno.

V červnu 1815 ovšem bylo v době boje ještě před sklizní. Po bitvě už ale stejně nebylo co sklízet. Na polích u Waterloo leželo přibližně 50 tisíc mrtvých nebo raněných vojáků.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme