Terry Jones z Monty Pythonů trpí demencí. Vážná forma nemoci mu způsobuje poruchu řeči

Britský komik Terry Jones, jeden ze zakládajících členů slavné skupiny Monty Python, trpí demencí. Forma degenerativního onemocnění, které mu bylo diagnostikováno, se podle tiskového prohlášení britské filmové akademie projevuje vážnou poruchou řeči. Sám Jones už kvůli své nemoci nemůže poskytovat rozhovory.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Terry Jones

Terry Jones | Foto: Jiří Hošek

Informaci o hercově nemoci zveřejnila ve čtvrtek na svých stránkách velšská odnož britské filmové a televizní akademie na žádost Jonesovy rodiny.

Velšská akademie plánovala Jonesovi udělit ocenění za mimořádný přínos filmovému a televiznímu umění. Slavnostní večer, který proběhne na začátku října v Cardiffu, bude podle ředitelky akademie věnován Jonesově celoživotní tvorbě.

Terry Jones na konci šedesátých let společně s Johnem Cleesem, Michaelem Palinem, Ericem Idlem, Terrym Gilliamem a později i Grahamem Chapmanem založil satirickou skupinu Monty Python, která si svým televizním seriálem bizarních skečů, gagů a parodií Monty Pythonův létající cirkus získala mnoho fanoušků po celém světě.

Později také režíroval kultovní filmy Monty Pythonů - Život Briana, Monty Pythonův Smysl života a společně s Gilliamem i snímek Monty Python a Svatý Grál. Pět žijících členů skupiny Monty Python spolu naposled vystoupilo v červenci 2014.

Terry Jones, který v pythonovských snímcích exceloval v ženských rolích, mnohokrát navštívil Česko. Několikrát zavítal do pražského kina Aero, kde uvedl své dílo.

V roce 1998 přijel na karlovarský festival se svým filmem Žabákova dobrodružství. O šest let dříve na Barrandově natáčel epizodu seriálu Mladý Indiana Jones.

ČTK, Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme