Trailer k novým Hvězdným válkám během necelého dne zhlédlo přes 19 milionů lidí

Filmová série Hvězdné války už dávno přesáhla hranice pouhého filmu. Teď se ale znovu chystá na stříbrné plátno. Světlo světa spatřila nová upoutávka na dlouho očekávaný další díl. Zatím druhý trailer na sedmou část série s názvem The Force Awakens, tedy Síla se probouzí, trvá přes minutu a půl. Na internetu okamžitě vyvolal lavinu reakcí, rozborů a spekulací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisér nového dílu Hvězdných válek: Síla se probouzí J. J. Abrams

Režisér nového dílu Hvězdných válek: Síla se probouzí J. J. Abrams | Zdroj: Reuters

Trailer začíná velkolepě. Kamera se posouvá po povrchu pouštní planety, na které je nejdřív vidět zřícená vesmírná stíhačka X-Wing. Za ní se pomalu objevují zbytky obřího křižníku vesmírného impéria. Vesmírné lodi se totiž zjevně na planetu zřítily po bitvě na její oběžné dráze.

Video podkresluje typická melodie a do ní promlouvá hlas, který, jak se ukáže, patří Luku Skywalkerovi. Svému potomkovi říká, že i v něm je vesmírná Síla, která jeho rodině dává zvláštní moc.

Trailer ukazuje také černou masku mrtvého Dartha Vadera, jedné z hlavních postav ságy, i spoustu dalších náznaků.

Velký počet reakcí vyvolal konec traileru - záběr na nerozlučnou dvojici chlupatého Chewbacky a důležité kladné postavy Hana Sola. Ten v podání Harrisona Forda říká: „Chewi, jsme doma.“

Co to znamená, je otázka. Solo je totiž dobrodruh, který pořádný domov v žádném z předchozích dílů neměl.

Legendární filmová sága

Trailer na youtube.com za jediný den vidělo asi 19 milionů lidí. Podle filmového publicisty Františka Fuky jsou kořeny úspěchu této filmové série George Lucase už u prvních dílů, které vznikly na přelomu 70. a 80. let.

„Tehdy to bylo něco úplně nového a naprosto originálního. Od té doby do toho tehdejší fanoušci zatáhli své děti a tak dále. Jde o to, že takhle drahé pohádkové sci-fi se tehdy nedělalo. Je to směs toho všeho – kdy to přišlo, v jaké společensko-ekonomické situaci, jak to vypadá. Všechno tam hraje svoji roli,“ vysvětlil.

Pohádková sága o boji dobra a zla ve velkolepých vesmírných kulisách lidi táhne už po desetiletí.

Při posledním sčítání lidu v České republice například označilo 15 tisíc lidí vznešené hodnoty rytířů Jedi jako své náboženské vyznání. To znamená, že jich bylo zhruba pětkrát víc než věřících hlásících se k islámu a osmkrát víc než k judaismu.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme