Ve světě úspěšný, doma zakázaný. Na film Rtěnka pod burkou prý Indie není připravená

Rtěnka pod mojí burkou, takový je název indického filmu, který vzbuzuje velké vášně v druhé nejlidnatější zemi světa. V Tokiu, Glasgow nebo dokonce Káhiře snímek slavil úspěch na filmových festivalech, v Indii jej ale úřady zakázaly. Je prý příliš zaměřený na ženský svět.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Film Rtěnka pod burkou vyvolává v Indii mnohé kontroverze

Film Rtěnka pod burkou vyvolává v Indii mnohé kontroverze | Foto: Youtube .com

Film vypráví příběh čtyř muslimských žen z malého indického města. Žijí své životy spoutané rodinou, tradicemi a prudérní morálkou a snaží urvat kousek osobní svobody. Často jen ve vlastní fantazii. Indický úřad, který schvaluje filmy před uvedením do kin, ale shledal, že snímek není pro indické publikum vhodný. Indický snímek, který získal po světě mnohá ocenění, se tak do indických kin nedostane.

Bába z ledu jede do New Yorku. Zahraničním divákům se představí na festivalu Tribeca

Číst článek

Rozhodnutí vzbuzuje vášnivé spory a obhájci i kritici filmu se utkávají v televizních debatách.

Podle šéfa schvalovací komise Pahalaja Nihalaniho je snímek příliš zaměřen na ženy, obsahuje vulgární slova a obscénní situace, byť se odehrávají jen ve fantazii hrdinek.

Podle režisérky filmu Alankrity Shrivastavy jde o něco jiného. Film podle ní boří zažitá klišé indických filmů, ve kterých jsou hlavními postavami vždy výhradně muži. Bojují se zločinem, dvoří se ženám. Ty jsou ale vždy vnímány jako doplněk mužského světa. Snímek Rtěnka pod mojí burkou ale popisuje svět z pohledu hlavní hrdinky, kterou je žena. A na to podle režisérky není indická společnost připravena.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme