Ve věku 86 let zemřel italský herec Bud Spencer

Ve věku 86 let v pondělí v Římě zemřel italský herec Bud Spencer. Informovala o tom agentura ANSA s odvoláním na umělcova syna. Spencer, vlastním jménem Carlo Pedersoli, se proslavil hlavně rolemi v italských westernech, v nichž hrál po boku Terence Hilla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bud Spencer

Bud Spencer | Foto: Bud Spencer Official

"Netrpěl, měl nás všechny u sebe a jeho poslední slovo bylo 'Děkuji'," uvedl hercův syn Giuseppe Pedersoli.

Spencer se narodil 31. října 1929 v Neapoli, vystudoval práva a zprvu se věnoval kariéře sportovce, byl plavcem a vodním pólistou. Itálii reprezentoval i na olympijských hrách v Helsinkách a Melbourne.

Od konce šedesátých let vytvářel vousatý hromotluk nesourodou dvojici s modrookým blonďákem Terencem Hillem ve velice úspěšných akčních komediích. K nejznámějším z nich patří například Malý unavený Joe, Jestli se rozzlobíme, budeme zlí!, Dva výtečníci nebo Sudá a lichá.

Úspěch těchto filmů vyvolal dokonce snahu populární koncept okopírovat. I čeští diváci mohli vidět snímky o Šimonovi a Matoušovi, jejichž představitelé Paul Smith a Antonio Cantafora jako by Spencerovi a Hillovi z oka vypadli.

Bud Spencer ale nebyl jen hercem. V mládí závodně plaval. Byl prvním Italem, který zvládl sto metrů volným stylem pod minutu a dostal se dokonce i na olympiádu do Helsinek a Melbourne.

V 80. letech pak začal podnikat, založil například leteckou společnost, později koupil továrnu na dětské oblečení. V novém tisíciletí neúspěšně kandidoval v regionálních volbách za stranu tehdejšího premiéra Silvia Berlusconiho.

ČTK, Jakub Lucký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme