Z kajakáře horolezcem. Olympionik Hradilek hraje hlavní roli ve filmu Tenkrát v ráji

Olympionik Vavřinec Hradilek vyměnil slalomářský neopren za filmový kostým horolezce. Ve snímku Tenkrát v ráji hraje skutečného českého sportovce Josefa Smítka. Během protektorátu se ukrýval mezi skalami před německými úřady. Diváci karlovarského festivalu měli poprvé možnost vidět upoutávku k filmu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tvůrci v Karlových Varech představili nový film Tenkrát v ráji. Na snímku je představitel hlavní role, kajakář Vavřinec Hradilek

Tvůrci v Karlových Varech představili nový film Tenkrát v ráji. Na snímku je představitel hlavní role, kajakář Vavřinec Hradilek | Zdroj: ČTK

Josef Smítek se rozhodl skrývat, protože nechtěl, aby ho Němci totálně nasadili. Při filmování Vavřinci Hradilkovi, profesionálnímu kajakáři s minimem zkušeností před kamerou, pomáhalo, že hraje taky sportovce.

„Je to zajímavý příběh člověka, který si šel za svým a rozhodně se nenechal ničím rozhodit. Myslím si, že v tom lehce vidím sebe,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Radiožurnál s kajakářem Vavřincem Hradilkem strávil jeden den při natáčení filmu Tenkrát v ráji. Příspěvek připravili Ondřej Bambas a Radek Kříž

Producent filmu Josef Urban o protektorátním dobrodruhovi před rokem vydal knihu.

„Film jsem původně dělat nechtěl, protože mi to připadalo jako moc sportovní tematika. Nakonec se mi na tom líbil ideál svobody – to, že to rámuje sport, je taková dekorace příběhu,“ popsal.

„Je to ale nicméně o svobodě, o nezlomnosti lidského ducha. Člověk, když se dostane do složité situace, tak v nouzi poznáme nejen opravdové kamarády, přátelé, ale taky sami sebe,“ dodal.

Premiéra filmu Tenkrát v ráji je naplánována na 27. října letošního roku.

Vavřinec Hradilek je jedním ze sportovců, se kterými reportéři Radiožurnálu natáčeli seriál dokumentů s názvem Olympijský rok. Doprovázeli ho i během jednoho natáčecího dne ve skalách u Tisé v Českém ráji.

Díl věnovaný slavnému kajakáři bude mít premiéru 11. července v 8:50.

Radek Kříž, Ondřej Bambas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme