'Zbývá mi pár let, je čas si je užít.' 104letá blogerka ze Švédska dobývá svět

Byla na více pohřbech, než si dokáže pamatovat. Místo toho, aby sama myslela na smrt, si ale Dagny Carlssonová pořídila počítač. V 99 letech se s ním naučila zacházet a dnes se jako 104letá může nazývat nejstarší blogerkou světa. O čiperné seniorce vznikl v roce 2015 dokument Život začíná po stovce, který letos uvedl festival Jeden svět.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Blogerka Dagny Carlssonová

Blogerka Dagny Carlssonová | Foto: Jeden svět

U počítače v obývacím pokoji sedí shrbená stařenka. Na nose má tlusté dioptrické brýle a zvolna předčítá z obrazovky. Když jsou pro ni písmenka moc malá, přitáhne si ještě lupu.

Dagny Carlssonová rozhodně není typická stoletá paní. Nepotřebuje chodítko, zapomíná si naslouchátko (protože slyší i bez něj) a každý večer bloguje. O čem, to záleží na dni. Někdy vzpomíná na dětství a vysvětluje původ švédských tradic, jindy radí, jak hospodařit s osobními financemi. Ráda také sdílí svou zálibu v přírodě, cestování a vaření nebo ukazuje, čím si v poslední době vyzdobila svůj domov.

„Džíny jsou víceúčelové kalhoty pro mladé i staré, bohaté i chudé. Já sama jsem džíny nikdy nevlastnila. Můj manžel je kategoricky odmítal nosit. Zastával totiž názor, že jsou to pracovní kalhoty a nic víc. Můj názor na ně to rozhodně ovlivnilo. Teď jsem se jim ale rozhodla dát šanci,“ píše například v příspěvku o džínách.

Blogerka Dagny Carlssonová | Foto: Jeden svět

Pod přezdívkou Bojan provozuje Dagny svůj blog už čtyři roky. Za tu dobu zaznamenal přes dva miliony návštěv. Díky Google překladači se jejími návštěvníky stávají čím dál častěji i lidé ze zahraničí, což švédskou seniorku nepřestává udivovat.

Popularita blogu, který oslavuje každodenní radosti a krásy, samozřejmě neunikla domácím ani světovým médiím. Dagny je tak pravidelným hostem talkshow, zábavných soutěží i veřejných debat. Dostala dokonce i menší roli ve filmu Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel. Pro 104letou blogerku je to podle vlastních slov příležitost vynahradit si nepříliš veselé dospívání a přitom dát hlas starším lidem.

Svou počítačovou gramotnost ale Dagny nevyužívá jen k blogování. Pravidelně vede počítačové kurzy pro seniory, kde kromě zacházení s e-mailem, které je podle ní pro starého člověka vůbec nejdůležitější, třeba učí, jak se čistí harddisk.

Na internetové seznamce se také poohlíží po partnerovi – zejména proto, že si od smrti druhého manžela neměla s kým zatančit. Vtipkuje přitom, že rozhodně nehledá nic dlouhodobého. Při čtení profilu jednoho 78letého pána si ale stěžuje, že jsou tam „samí chlapci“. Ve snímku nakonec tanečního partnera našla při návštěvě doktora. A ukázal se jím být jak jinak než nejstarší švédský DJ.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme